Erakonna esimees ütles, et 1000eurone alampalk peab rakenduma järgmisest aastast, mis jõuab kätte neljapäeval. Kui ei juhtu imet, siis on alates neljapäevast alampalk 390 eurot, mitte 1000. Kuidas kommenteerite?
Leian, et Teie irooniast pole siin vähimatki abi. Kui peaminister ütleb, et Eestil pole vajadust suure pildi ja eesmärkide järele, siis Keskerakond arvab teisiti. Kas Delfi ajakirjanike meelest on 390 euro suurune palk head äraelamist võimaldav - kahtlen selles. 

Keegi pole ju öelnud, et 1000 eurot tuleb 1. jaanuarist. Aasta on pikk ja Keskerakond saab asuda tööle oma lubaduste täitmiseks siis, kui moodustab valitsuse. Ning ma ei näe mingit põhjust, miks me ei suudaks järgmise valimisperioodi jooksul oma lubadusi ka täita. 

Mis juhtub ettevõttega, mis peab töötajale kulutama senise 475,70 euro asemel ühes kuus 1340 eurot ehk 10 töötaja puhul on tööjõukulude kasv aastas 103 716 eurot?
Juhtub see, et selline ettevõte maksab sellise summa rohkem tööjõukuludeks. Kust see raha tuleb? Osadel ettevõtetel on need võimalused juba praegu olemas, teised peavad pingutama nende saamiseks. Kuid kui valitsusse tuleb Keskerakond, millega kaasneb selline majanduspoliitika, et ettevõtjatel on võimalik see täiendav raha teenida, siis ei peaks olema ju probleemi (ega liigset kadedust) seda täiendavalt teenitavat raha töötajatega jagada.  

See ongi iva, et meil kõigil läheks paremini. Iga ettevõte on erinev ning üks retsept ei sobi kindlasti kõigile kasutamiseks. Kui me räägime suurettevõtetest, siis on selge, et paljude edu ei väljendu mitte töötajate korralikus palgas, vaid hoopis väga korralikus kasumis - sotsiaalne mõtlemine on paljudel juhtudel vägagi kasin.

Teiseks on küsimus tööjõumaksudes - 33 protsendi suurune sotsiaalmaks on märkimisväärne kulu ja selle vähendamine on üks selgetest ergutajatest.

Kolmandaks peame vaatama Eesti kohta rahvusvahelises majanduses - meie riik peab oluliselt rohkem tähelepanu pöörama eksporditurgudele, et riiki raha sisse tuua. Väga suur osa riigi majanduse edust või ebaedust seisneb ekspordis. 

Toon näite ühest Lääne-Virumaa ettevõttest: Palmse Mehaanikakoda maksab oma töömeestele 2000 eurot kuus. Ettevõtte juht ütleb et 99 protsenti toodangust läheb ekspordiks ning tal oleks piinlik maksta palka, millega inimesed hakkama ei saa. See on minu meelest väga hea näide majandusliku ja sotsiaalse mõtlemise koosmõjust. 

Kui ettevõtja ei suuda alampalka Keskerakonna ideele vastavalt tõsta, siis kas näete ette ettevõtjatele mingeid trahve või muid sunni- või hoopis ergutusmeetmeid?
Kogu Eesti huvides on ettevõtjaid ergutada, mitte karistada.

Kuna tegemist on üsna reljeefse lubadusega, siis võib koalitsiooniläbirääkimistel eeldada alampalga summa vähendamist. Kui palju on Keskerakond nõus alampalga summat 2016. aastaks allapoole tooma?
Ega oma lubadusest nii kergekäeliselt ka loobuma ei hakata. Kui muud varianti pole, siis arvestades praegust alampalga piiri, peaks see olema vähemalt kahekordne. Kuid eelkõige on eesmärk siiski 1000 eurot.