„Me ei näinud praeguste sõnavõtjate loosungeid, ei kuulnud mõistusevastast kära meedias, ei märganud pikette ega kuulnud midagi otsuste andmisest kohtusse, kui platsipuhastajate ideoloogiat järgides on aastaid kortereid puhastatud tuhandetest eesti peredest tagastatud majades,” ütles Helle Kalda, edastas Keskerakonna pressiesindaja.

„Sealhulgas ei ole välja astutud ka loomingulistesse liitudesse kuuluvate inimeste kodude eest,” lisas Kalda.

Kalda küsib, missugused loomeliidud ja murelikud organsitsioonid astusid välja baltisakslastele 15 aastat ebaseaduslikult tagastatud majade elanike huvides. „Ometi maksavad ka nende majade elanikud Eesti riigile makse, pidades oma rahaga ülal nii poliitikuid kui rahastades ka loomeliitude tegevust.”

Kalda kinnitab, et loomeliidud ei kaitsnud sundüürnik Lepo Sumerat, kui tema mure oli suurim.

„Missugune loomeliit on küsinud, kuidas elab maailmas tunnustatud helilooja Jaan Rääts väliseestlasele tagastatud korteris, mis oli ümber ehitatud heliloomingut võimaldavaks tööruumiks? Kas mõni Karla katedraali, EKP Pleenumimaja äge kaitsja on huvi tundnud, kuidas on lahendanud oma koduprobleemi näiteks Eino Baskin, Ilona Ots, Marju Bormeister-Kagovere või Margarita Voites?”

„Nähes Andres ja Mari Tarandit emotsionaalselt võitlemas Karla katedraali eest, küsin, millal sotsiaaldemokraadid astusid välja nende laste ja naiste kaitseks, kes pidid elajaliku omandireformi tõttu oma kodudest lahkuma või elamispinnad suure laenuga uusomanikelt välja ostma?”

Kalda pöördub ka Isamaaliidu ja Res Publica toetajate poole üleskutsega lõpetada silmakirjalik „muinsuskaitse”.

„Teid on peibutatud rünnakusse Keskerakonna ja tema inimkeskse poliitika vastu. Sest kui ehitati Viru keskus, Saku suurhall, Tartu Kaubamaja, kui lammutati Ametiühingute maja ja hakati lammutama isegi Jaan Poska kodumaja, siis lihtsalt olid võimul teised erakonnad.”

Kalda ütles, et Tallinnas on intensiivse ehitustegevuse käigus 15 aastat lammutatud ja ka paljude sundüürnike kodumajad on kadunud. Samas pole mitte ühtegi munitsipaalelumaja Tallinna ehitatud nende erakondade võimu ajal, kes praegu Sakala ümber räuskavad.

„Loosungid „Plats puhtaks” ja „Vali kord” ei andnud vist küllalt võimu. Nüüd on vaja kasutada suitsukattena loominguliste liitude autoriteeti. Kahju, et loomingulised inimesed ennast nii rumalalt ära kasutada lasevad,” kommenteeris Kalda.