“Täna-homme ei ole küll võimalik sellist tõhusat meedet välja nuputada ja ellu viia,” ütles Oma Saarele keskkonnaameti looduskaitse bioloog Ivar Ojaste.

Veebruaris saatis MTÜ Saar-te Kalandus keskkonnaministeeriumile avalduse, milles rannakalurid teatasid, et kormoranide ja hallhüljeste ohjeldamata arvukus on tekitanud rannikumere kalavarudele, püügivahenditele ja kalasaagikusele korvamatut kahju.

Kormoranide arvukuse kasvu ohjeldamisel on Ojaste sõnul esmane strateegia uute kolooniate tekke takistamine, mis on ka Taani kogemustele tuginevalt kõige kuluefektiivsem ja tulemuslikum. Selleks vajab keskkonnaamet aga (kontakt: ivar.ojaste@keskkonnaamet.ee) operatiivset infot eeskätt kalameestelt piirkondade kohta, kus kolooniaid seni ei ole olnud, kuid kuhu linnud asuvad pesi ehitama 2010. a kevadel.

Ivar Ojaste sõnul on kõige efektiivsem kormoranide tõrjemeetod laskmine, kuid selleks, et laskmisel oleks populatsioonile mingit mõju, tuleks Eestis lasta aastas vähemalt 7000 isendit praeguse 300–400 asemel.