Õhuväe kopetripiloodid kapten Rene Kallis ja kapten Martin Noorsalu alustavad sel nädalal teenistust USA üksuste koosseisus Ida-Afganistanis, vahendas BNS kaitseministeeriumi teadet.

See on esimest korda pärast taasiseseisvumist, kui Eesti õhuväe piloodid osalevad rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil.

Eesti piloodid hakkavad teenima meditsiinilise evakuatsiooni üksuses, kus lendavad UH-60 Black Hawk tüüpi kopteritel.

Möödunud aastal ühinesid kapten Kallis ja kapten Noorsalu kolmeks aastaks Marylandi osariigi Rahvuskaardi 29. lennubrigaadiga. Piloodid läbisid Blackhawk kopteri tüübi- ja tasemekoolituse, kus harjutasid lendamist öövaatlusseadmetega, tulekustustuslende ja vintsimist, samuti lendamist formatsioonis ja ripplastiga ning taktikalist madallendu.

Afganistani operatsiooniks valmistumisel läbisid Eesti piloodid ka kõrgmägedes lendamise koolituse.

Kapten Kallis ja kapten Noorsalu teenivad Marylandi Rahvuskaaardi lahinglendude brigaadis Eesti ja Ameerika Ühendriikide koostööprogrammi raames.

Pärast missiooni Afganistanis jätkavad kapten Kallis ja leitnant Noorsalu teenistust Marylandi osariigi Rahvuskaardi juures staabiohvitser-instruktoritena kuni 2014. aasta keskpaigani. Seejärel naasevad nad Eestisse.

Kokku osaleb rahvusvahelises programmis neli Eesti õhuväelast - lisaks Ameerika Ühendriikidele õpivad kaks pilooti alates mullu veebruarist Ühendkuningriigis.