Peep Aru (51) on Reformierakonna riigikogu fraktsiooni juht. Toomas Tein (49) on tuntud traumatoloog, samuti on ta riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige. Mehed esitasid esmaspäeval kella 11 ajal riigikogu juhatusele avalduse sooviga riigikogu liikme kohalt tagasi astuda, teatas Reformierakonna fraktsioon.

„Meie keskel levib arvamus, et nad peaksid riigikogust lahkuma ja astuma poliitika tipptasemest välja, et näidata, et selline käitumine polnud õige,” lausus Reformierakonna peasekretär Kisten Michal kella 9 paiku Delfile. „Neil on võimalus anda oma teguviisile hinnang, astudes tagasi konkreetselt ja selgelt ja võimalikult kiiresti.”

Michal nentis, et kogu lugu teeb hinge kurvaks. „See on nõme lugu, sest Peep Aru on tuntud riigikogus kui väga tasakaalukas inimene, ta on ka fraktsiooni juht, see on kõigile üllatus, sellist asja nendest ei usuks.”

Kui Aru ja Tein tahavad kunagi tagasi tulla, siis eks valijad otsustavad, kuidas nad seda hindavad, lausus Michal. Tema sõnul ei saa vahejuhtum välistada meeste poliitkasse naasmist.

Peep Aru kuulus ka Reformierakonna võimuliidurääkimiste delegatsiooni hulka. Pühapäeval küll läbirääkimisi ei toimunud, ka polnud Teinil ega Arul sünnipäeva.

Tein ja Aru hakkasid laamendama Tallinnas baaris Cafe VS. AS-i Falcki infojuht Andres Putting ütles Delfile, et turvamehed said väljakutse, kuna kliendid keeldusid tasumast baariarvet.

Kui politsei kohale jõudis, olid Falcki turvamehed mehed juba baariesisele tänavale pikali vajutanud, kuid nende agressiivsust see alla ei surunud. Nad jätkasid politseiametnike ja kõigi teiste ümbritsevate sõimamist, ütles Delfile Põhja politsei pressiesindaja Helin Taal.

Mehed räuskasid, et nemad on riigikogu liikmed ja tunnevad politseiameti peadirektorit Robert Antropovit. Nad skandeerisid: „Antropovit, Antropovit” ja ähvardasid politseinikke, arste ja turvatöötajaid ametist lahtilaskmisega, vahendab Postimees Online BNSI.

Tein ja Aru sõimasid politseinikke „miilitsateks” ja „kuradi värdjateks”.

Käeraudus meestel jätkus selleks kõigeks rammu vaatamata isegi sellele, et ühel neist olid rüseluse käigus kehavigastused tekkinud, mille tohterdamiseks kutsuti kohale kiirabi.

Putting kirjeldab juhtunut kui täiesti harilikku baarikaklust. Politsei väitele, et kehavigastused tekkisid purjus reformierakondlastel juba baari ruumides olles, vastas ta, et Falck alles tegeleb sündmuse kirjelduse kokkupanemisega.

Mehed viidi joobeastme tuvastamiseks Wismari haiglasse, ent nad keeldusid ekspertiisist. Sealt edasi viis teekond aga kainerisse.

ETV teatel süüdistab Toomas Tein politseid liigsete jõuvõtete kasutamises.

Politsei lükkas samas väite ümber ja ütles, et Tein ja Aru olid ise ülbed ja agressiivselt meelestatud. Millest aga parlamendiliikmete näod veriseks said, on politseil oma versioon olemas.

“Meil on olemas nii baari kui turvatöötajate ütlused, kus üks kodanik oli baaris kukkunud ja näo ära lõhkunud ja teine sai viga baarist väljumisel, kus ta turvatöötajaga tõukles ja läks vastu ust või nurga pihta,” ütles Kesklinna politseiosakonna ülemkomissar Tarmo Miilits.