“Erakonna esimees valitakse põhikirja järgi ametisse IRLi suurkogu poolt kaheaastase mandaadiga. Viimane IRLi suurkogu, kus esimeheks valiti Mart Laar, toimus aga 26. mail 2007. Seega on 31. jaanuariks Laari juhatus juhtinud Eesti üht valitsuserakonda juba tervelt 250 päeva ilma ametliku mandaadita?” kirjutas Lember oma blogis.

“Kui lisada põhikirja ja sisedemokraatia võimalikule rikkumisele veel erakonna suur võlakoorem, siis ei pruugi Mart Laari tagasivalimine esimeheks minna sugugi nii libedalt nagu planeeritud. Eeldatavasti on Laari suureks konkurendiks Jaak Aaviksoo, kelle toetuseks võtavad erakonna liikmed sõna isegi meedias ja seda üsna ühemõtteliselt.”

Lemberi arvates võib ka IRLi eilses sooviavalduses saada riigilt juba ette kätte erakonnale eraldatavad summad näha just erakonnasisest võimuvõitlust.

“Vägisi tundub, et selle sammu mõte on ennetada võimalikke probleeme jaanuari lõpus koguneval suurkogul, kus erakonnakaaslastel võib olla “huvitavaid küsimusi” erakonna finantsseisu kohta ja Mart Laar soovib enne uuesti esimeheks kandideerimist likvideerida erakonna võlad,” pakub Lember.