"Ma arvan ühelt poolt on Reformierakonna kõrge reitingu taga hinnang praeguse valitsuse tööle. Rahvas hindab seda tööd selliselt ja kuna meie oleme peamine alternatiiv, siis kindlasti on see toetus valitsuse tööga seotud," põhjendas Kallas Reformierakonna kõrget 33protsendilist toetust Delfile.

Kallas nõustus, et Reformierakonna kõrge reiting on seotud ka tema esinaiseks valimisega. "Reiting pöördus tõusule siis, kui ma ütlesin detsembris, et ma kandideerin, nii et mingi seos seal kindlasti on."

Küsimusele, kas kõrge reiting teeb erakonna juhtimise Kallase jaoks hoopis keerulisemaks, kuna parteilt oodatakse tugeva toetuse püsimist, vastas Reformierakonna esinaine jaatavalt. "Alati on lihtsam, kui ootused on väiksed, ja alati on lihtsam kasvatada, kui hoida. Selles mõttes kindlasti teeb keerulisemaks, aga meil on tugev meeskond," märkis Kallas.

Reformierakonna esinaise hinnangul peegeldab IRL-i madal reiting nende toetajate pettumust selles, et nad on vasakpoolse valitsuse võimule aidanud ja abistanud kõigis neis otsustes, mis nende valija mõtete ja ootustega vastuollu lähevad.

"Sotsiaaldemokraatide nimi on väga palju seotud alkoholipoliitikaga, mida inimesed tunduvat hindavat läbikukkunuks," pakkus Kallas sotside madala reitingu põhjuse.

Küsimusele, kas sotside ja IRL-i madal reiting võiks Reformierakonnale ka muret valmistama hakata, sest valimiste järel võib koalitsioonipartnerite valik küllalt ahtaks muutuda, vastas Kallas, et parlamendis peaks olema võimalikult palju erakondi, mille vahel otsustada. "Kindlasti on oluline, et oleks palju häid erakondi, kelle vahel valida, kui läheb koalitsiooniläbirääkimisteks. "Sotsidel on kindel maailmavaade, mis on ühiskonnas esindatud, mis kindlasti võiks olla esindatud ka riigikogus."

Reformierakonna juhtimisele ja kõrge toetuse säilitamisele saab Kallas sajaprotsendiliselt keskenduda juuli keskel, kui lapsel on kooliaasta lõppenud ja temal viimane plenaaristung peetud.

ERR-i uudistetoimetuse tellitud enam kui tuhande vastajaga Turu-uuringute AS-i küsitluse järgi kerkis hiljuti erakonna esimeest vahetanud Reformierakonna toetus aprillis 33 protsendile, mis on kahe protsendipunkti võrra parem kui märtsis ning kuue protsendipunkti võrra parem tulemus kui veebruaris.

Populaarsuselt teine erakond oli Keskerakond 26 protsendise toetusega, peaministripartei toetus kuu varasemaga võrreldes ei muutunud. Kolmanda koha on erakondade toetustabelites endale selgelt kindlustanud EKRE, keda toetas aprillis 14 protsenti.

Samal ajal on Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) Jevgeni Ossinovski lubadusega ministriametist lahkuda toetust veelgi kaotanud ning nende poolt annaks nüüd hääle vaid kuus protsenti neist vastajaist, kes oma eelistust väljendasid. Kuu varem oli sotsiaaldemokraatide toetus kümme ja kahe kuu eest kaheksa protsenti.

Kehvasti käib ka teise võimupartei Isamaa ja Res Publica Liidu käsi - erakonna toetus jäi aprillis alla valimiskünnise ehk oli neli protsenti. Märtsis oli IRL-il toetajaid viis ja veebruaris kuus protsenti.