Poliitilisi dünastiaid ei leia tänapäeval sugugi mitte ainult Põhja-Korea ja Süüria taolistest diktatuuridest, vaid need on hämmastavalt levinud ka demokraatiates.

Üheks tuntumaks näiteks on USA üle-eelmine president George W. Bush, kelle isa oli president temast kümmekond aastat varem. Jaapani praegune peaminister Shinzō Abe on samuti pärit poliitikute perekonnast, nii tema isa kui mõlemad vanaisad olid poliitikud, kusjuures tema emapoolne vanaisa Nobusuke Kishi oli Jaapani peaminister aastatel 1957-1960.

Praegune Kanada peaminister Justin Trudeau on kunagise peaminister Pierre Trudeau poeg. Kuna Pierre Trudeau oli Justini lapsepõlve ajal pikalt peaminister, siis said kanadalased juba tollal esimese võimaluse Justiniga tutvuda.

Demokraatlikes riikides toetab poliitilisi dünastiaid kaks asja: ressursside koondumine võimukate perekondade kätte ja kuulsa poliitikuga seotud nime tuntus. Eestis pole eriti näha mõnele kolmanda maailma riigile iseloomulikku majandusliku ja poliitilise võimu koondumist ühe perekonna kätte, aga nime tuntus on tähtis ka meil.

Valimistel edu saavutamiseks on poliitiku jaoks elutähtis, et inimesed üldse teaksid, kes ta on. Kuulsa poliitiku sugulastel on seetõttu elu kergem kui teistel, sest tuntud nimi on neil juba olemas. Kaja Kallas on selles osas nagu õpikunäide.

Kui 2010. aasta lõpus teatati Kaja Kallase liitumisest Reformierakonnaga ja kandideerimisest riigikogu valimistel, panid nii Delfi , Ekspress kui Postimees pealkirjaks, et erakonnaga liitus Siim Kallase tütar.

Kõigest mõned kuud hiljem sai ta riigikogu valimistel 7 153 häält, võttes ilmselt natuke hääli ära isegi peaministrina töötanud Andrus Ansipilt. Poliitilise uustulnuka kohta oli see enneolematu tulemus, aga Kaja Kallast toetas ilmselt see, et ta polnud lihtsalt üks vandeadvokaat paljude seas, vaid tema isa oli tuntud poliitik.

Järgnenud riigikogu ja Euroopa Parlamendi saadiku elu ajal oli Kaja Kallas siseopositsioonis Reformierakonna juhtidega, võttis sõna, nagu tahtis, loobus mõned korrad ministrikohast ja lihtsalt ootas, kuni võim ise tema juurde tuli.

Siim Kallase tütre staatus tagas talle lisaks populaarsusele rahva seas ka teatud puutumatuse parteis. Jõhkra konkurentsiga Reformierakonnas oli erakonna avalik kritiseerimine tabu, mida vaid tema söandas murda.

Teised poliitikud pidid oma koha pärast võideldes tegema igasugu asju. Kristen Michal rikkus partei huvides tegutsedes oma maine nii põhjalikult, et erakonnajuhiks saamine jääbki talle ilmselt unistuseks. Hanno Pevkur sattus oma koha eest võideldes enesetapjalikku sisesõtta, mis rikkus tema võimalused saada peaministriks. Kaja Kallas ei pidanud midagi sellist tegema, sest ta oli Siim Kallase tütar ning seega automaatselt rahva seas armastatud ja erakonnas puutumatu.

Keskerakonna dünastiad

Kallaste perekond pole sugugi ainus poliitiline dünastia Eestis. Vastupidi, neid on üllatavalt palju. Inimesed võibolla ei taipagi, et ametisolev peaminister Jüri Ratas pärineb ka poliitilisest dünastiast, sest tema isa Rein Ratas oli Keskerakonna riigikogu liige.

Keskerakonnas on poliitilisi dünastiaid hämmastavalt palju. Majandusminister Kadri Simsoni isa Aadu Must on samuti pikalt riigikogu liige olnud. Keskerakonna peasekretär Mihhail Korbi isa Valeri Korb on Keskerakonna riigikogu fraktsiooni aseesimees.

Keskerakonna endine esimees Edgar Savisaar üritas samuti poliitilist dünastiat rajada. Tema tütar Maria Savisaar kandideeris aastatel 2002-2005 kolm korda kohalikel ja riigikogu valimistel, kuid üsna edutult. Praegu Põhja-Tallinna linnaosavanemana edukat karjääri tegev Raimond Kaljulaid oli 15 aastat tagasi Maria Savisaare elukaaslane ja pääses sealtkaudu Savisaare orbiidile tiirlema.

Samuti kandideeris riigikogu valimistel Savisaare poeg Erki, kes on ka praegu riigikogu liige. Kõige edukam Savisaare pereliiga on aga tema eksabikaasa Vilja, kes peale lahutust astus Reformierakonda ja tegutseb seal reipalt edasi.

Nimekirja võib veel pikalt jätkata. Euroopa Parlamendi saadik Yana Toomi ema on keskerakondlane Margarita Tšernogorova. Keskerakondlased Kersti ja Arvo Sarapuu on abielus, Heimar Lenk ja Marika Tuus-Laul on vend ja õde. Riigikogus koos töötades abiellusid omavahel keskfraktsiooni liikmed Siret Kotka ja Martin Repinski.

Teistes erakondades on poliitilisi dünastiaid vähe. Sotsiaaldemokraat Liisa Oviiri ema Siiri Oviir oli kunagi tuntud Keskerakonna poliitik. Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarandi isa on endine peaminister Andres Tarand. IRL-is ja Vabaerakonnas poliitilisi dünastiaid pole ja ka Reformierakonnas on Kallased ainus silmatorkav näide dünastiast.

EKRE-s valitsevad Mart ja Martin Helme on ebatavalised selle poolest, et nad saabusid suurde poliitikasse enamvähem samal ajal, kusjuures EKRE eduloo juures on Martini roll ilmselt tähtsamgi kui Mardi oma.

Ülaltoodud poliitiliste dünastiate ja poliitperekondade nimekiri pole ammendav, sest näiteks Keskerakonna puhul on peresuhted olulised ka kohalikes omavalitsustes. Lisaks räägitakse, et linna peal liigub veel kuulsate poliitikute lapsi, kes võivad ühel päeval astuda parteisse ja kandideerida.