„Just on olnud valimised, kus erakond on praeguse esimehe juhtimisel saanud rahvalt mandaadi valitsuse moodustamiseks, oleks ebaloogiline see kahtluse alla seada kõigest paar kuud pärast valimisi,“ kirjutab Kallas oma blogis.

Samas selgitab ta siiski, miks ta erakonda arvustab. "Rõhutaksin veelkord, et juhtiva erakonna siseasjad ei ole ainult meie siseasjad, sest see, kuidas me toimetame, kandub edasi sellele, kuidas me riiki juhime."

"Kui inimestele näib, et juhtivatele kohtadele edutatakse mitte võimete põhiselt, vaid (lojaalsus)sidemete olemasolul, siis inimestel ei ole ka motivatsiooni pingutada, sest ilma õigete sidemeteta polegi võimalik kuhugi jõuda. See suhtumine kaldub otseselt üle ettevõtlusesse ja see mõjutab juba otseselt uue lisandväärtuse teket ühiskonnas," leiab Kallas.

"Lisaks suuremale pildile on erakonna sisedemokraatia toimimisel otsene mõju riigi toimimisele läbi selle, et seeläbi tehakse eelvalik selle kohta, kes on võimalik peaministrikandidaat ja kellest saavad potentsiaalsed valitsuse ja riigikogu liikmed ehk ühe sõnaga – otsustajad."

Eurosaadik heidab erakonna juhtfiguurile Rain Rosimannusele ette erakondlikust kaanonist erinevate mõtteavalduste naeruvääristamist.

"On väidetud, et “napakad ideed ei muutu hääletamisel vähem napakamaks” (RR intervjuu Postimehele). Nõus, aga küsimus ongi selles, et kel on õigus öelda, et see idee on “napakas” ja me seda ei toeta. Kui koosolekul või listis on esitatud ideedele nii poolt kui vastaseid, kusjuures nende hulgas, kes sõna võtavad, tundub poolthääli rohkem olevat, siis kuidas kujuneb ikkagi nii, et öeldakse, et idee on “napakas”? Kes seda otsustab? Kus see selle üle otsustamine toimub?"

"Julgen arvata, et olen üks väheseid Eesti poliitikuid, kes igakuiselt ka väljaspool valimiste aega oma blogis ideede üle arutleb. Samuti jookseb palju infot ja ideid kätte Euroopa parlamendis töötades. Aga seniks kuni on keegi, kes ideed eos “napakaks” tembeldab ja sisulises arutelus on puudusi, seniks on ideede mõjulepääs mõnevõrra raskendatud," nendib Kallas.

Kes peaks erakonda juhtima?

Kaja Kallas usub, et erakonna rängalt kukkunud toetust aitaks taas tõsta see, kui juhatuses oleksid värske pilguga tegusad inimesed, esimestena ministrikohal paljudele hea mulje jätud Anne Sulling ja Maris Lauri.

"Minu hinnangul aitaks rahva toetuse tagasi võita see, kui me valiksime juhatusse tegusad inimesed, kes tõstaksid taas ausse Reformierakonna maailmavaate ja aluspõhimõtted ning kes tuleksid juhatusse uue värske vaatega. Teeksime oma organisatsiooni toimimise korda ja asuksime lisaks olemasolevate probleemide lahendamisele otsima võimalusi riigile raha teenimiseks globaalsest maailmast kasutades ära meie tugevusi ja head kuvandit. Toetuse tõusule aitaks kindlasti tugevasti kaasa läbipaistvuse suurendamine ametikohtade jagamisel ja riigile kuuluvate äriühingute nõukogu liikmete valimisel."

"Soovitaksin erakonna juhatusse valida eelmises valitsuses tublit tööd teinud ministrid Anne Sullingu ja Maris Lauri, julgeoleku eksperdi Ants Laaneotsa, Reformierakonna raudvara ja e-residentsuse idee autori Rein Langi, endise rahandusministri ja praeguse rahanduskomisjoni liikme Aivar Sõerdi, oma tööd suure põhjalikkusega tegeva siseministri Hanno Pevkuri, ettevõtja Imre Sooääre, europarlamendi saadiku Urmas Paeti, tublid uued tulijad Toomas Kivimägi ja Yoko Alenderi, samuti Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Kalle Pallingu."