Ta viitas, et seaduse järgi on vahi all hoidmiseks kaks alust. „Inimene võib vahi alt vabastatuna hakata uurimisest kõrvale hoidma ning toime panna uusi kuritegusid. Leian, et kumbki hirm pole Simmi puhul põhjendatud,” kinnitas Ladva, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

„Herman Simmi vabastamist pole prokuratuur isegi mitte kaalunud,” ütles riigi juhtivprokurör Lavly Lepp neljapäeval.

Lepp avaldas lootust, et järgmise aasta esimeses kvartalis jõuab asi kohtu ette.

Riigiprokuratuur teatas neljapäeval, et uurimisandmete kohaselt võis Herman Simm edastada salajast informatsiooni isikule, kes kasutas ühe Euroopa Liidu liikmesriigi kodaniku identiteeti ning kes võis olla Vene välisluureteenistuse (SVR) ohvitser.

Ajakirja The Economist andmetel osutus Herman Simmi kontaktisikuks üks enda väitel Itaalia heaks töötav Hispaania kodanik, kes pärast eestlase kinnipidamist salapäraselt kadus.

Kontaktisik oli Vene spioon, kes imbus Euroopasse ilmselt Ladina-Ameerika kaudu, kasutades sealjuures hästi loodud valeidentiteeti, mis võimaldas tal te­gutseda igal pool Euroopa Liidus.

Sääraseid isikuid peetakse luureteenistuste kroonijuveelideks, kuna nende identiteedi loomine on keeruline ja kallis. Tavaliselt tegelevad nad vaid ühe konkreetse allikaga.