Uute 9mm püstolite hankimise vajadus tuleneb dokumendis “Kaitsejõudude struktuur ja arenguplaan kuni aastani 2010” planeeritud ülesannetest, teatas ministeeriumi pressiesindaja Delfile.

Püstolid tagavad nii kaitseväe operatiivstruktuuri kui ka missioonidel olevate üksuste vajaduse NATO standarditele (9x19mm padrun) vastava püstoliga.

Kaitseväes kasutuses olev Vene päritolu 9mm püstol PM on moraalselt ja tehniliselt vananenud ning selle laskemoon (9x18mm padrun) ei ühti NATO standarditega.

Kaitseministeeriumi ametnike, kaitsejõudude peastaabi ning maaväe staabi ohvitseride töörühm valmistas hanke ette käesoleva aasta suvel.

Konkureerima jäid kolm pakkumist ning pärast tehnilist analüüsi ja võrdlemist osutus võitjaks pakkumine firmalt Heckler & Koch püstolile USP. Firma tagab ka vanade püstolite PM hävitamise vähendades seeläbi ringluses olevate tulirelvade hulka.

Kaitseministeeriumi hangete osakonna juhataja Ingvar Pärnamäe märkis, et püstolite hange on üks samm Eesti kaitseväe moderniseerimisest ja NATO nõuetele vastavusse viimisest.

“Antud hanke juures on ehk kõige olulisem see, et see viidi läbi terviklahendusena,” lisas Pärnamäe. “Me ei ostnud pelgalt püstoleid, vaid ka vajaliku lisavarustuse — summutid, taktikalised lambid, lasersihikud. Lisaks hõlmab hankeleping pikemaajalisi garantiisid ning käsitleb elutsükliga seotud teemasid kuni püstolite mahakandmiseni välja”.