Brügger&Thomet AG valmistab automaatidele uued metallist laesääred ja mitmesugused muud rakised erinevate lisaseadmete kinnitamiseks ning ühitab need relvadega. Ümbertehtud automaatide NATO standarditele vastavad, nii-nimetatud Picatinny-liistudega rakised võimaldavad Eesti relvadel kasutada mitmesugust kaasaegset lisavarustust, teatas kaitsministeeriumi pressiesindaja.

Automaatide Galil tarbeks hangitakse uued laesääred ja laesääre külge kinnitatavad punatäpp-sihikud ja nende kolmekordse suurendusega optika koos alustega. Samuti hangitakse Galilide jaoks erinevaid käepidemed, taktikalised lambid, tatikalised kanderihmad ja uusi padrunisalvi. Vähemal arvul hangitakse automaatide Galil jaoks 40mm granaadiheitjaid ja taktikalisi summuteid.

Peamiselt ajateenijate ja kaitseliitlaste poolt kasutatavate automaatide AK-4 jaoks hangitakse punatäpp-sihikuid ja nende sihikute kolmekordseid suurendusi koos vastavate kinnitusalustega, samuti vähemal määral uusi laesääri, millede külge saab vajadusel kinnitada taktikalise lambi, harkjalad või muu seadme. Eraldi hankega muretsetakse automaatidele AK-4 kokkukäivaid pärasid, mis muudavad automaadi kompaktsemaks ja kandmise mugavamaks.

Punatäpp-sihikud muudavad automaadist sihtimise ja tulistamise tunduvalt kiiremaks ja lihtsamaks, kuna võimaldavad sihtida mõlema avatud silmaga ega vaja kirbu ja sihiku ühitamist nagu tavaliselt. Uute sihikute juurde käivad kolmekordse suurendusega optikat kasutatakse laskmiseks pikematele vahemaadele. 40mm granaadiheitjad suurendavad tunduvalt jalaväe tulejõudu, nendega on võimalik granaate tulistada kuni 400 meetri kaugusele.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on jalavägi paratamatult kaitseväe kõige kaalukam ja arvukam osas. „Seetõttu on selge, et Eesti kaitseväe jalaväerelvastus vajab kaasajastamist ning moderniseeritud relvi vajavad nii missiooniüksused kui ka nende üksuste taimelava — ajateenijad ja kaitseliitlased,“ ütles kaitseminister Aaviksoo.

Sarnased uut tüüpi lisasihikud ja –seadmed on laialdaselt kasutusel arenenud riikide relvajõududes, samuti kasutab Eesti kaitsevägi sellist varustust osalt juba praegu välismissioonidel.

Kokku võimaldab hange moderniseerida üle kahe ja poole tuhande automaadi, hangitavate seadmete täpsed kogused ja hind on vastavalt hankelepingule konfidentsiaalsed. Hange peaks olema lõpule viidud juba selle aasta lõpuks.