Pakkumuste hindamisel moodustas 40 protsenti tehingu maksumus, 30 protsenti relvasüsteemi eluiga, 20 protsenti relva vastupidavus ehk garanteeritud laskude arv ning 10 protsenti märtsis korraldatud testlaskmise tulemus.

„Komisjon hindas eeskätt relvade töökindlust ja vastupidavust ning majanduslikku soodsust ehk projekti kogumaksumust,“ ütles kolonel Rauno Sirk. „Meie eesmärgiks on osta automaat, mis on täpne, käepärane ja töökindel erinevates ilmastiku- ning keskkonnatingimustes. Vähem tähtis ei ole ka tehingu maksumus. Siin hindasime kogu hangitava relvastuse elutsükli maksumust, mitte vaid relvade ja lisavarustuse ostuhinda ning arvestasime kulutusi, mis tuleb teha järgneva 20 aasta jooksul,“ ütles Sirk.

Hankekomisjon hindas pärast märtsis Männikul läbi viidud laskmisi kolme kandidaadi pakkumust vastavalt hanketingimuste kriteeriumitele. Kolmest kandidaadist majanduslikult soodsaima pakkumuse esitanud tootja relvi kontrolliti põhjalikult tootjatehases. Hankekomisjon veendus relvade vastavuses hanke kriteeriumitele ja kirjalikus pakkumuses esitatule. Veenduti relva vastupidavuses jäätumisele, mudale, korrosioonile ja teistele keskkonnateguritele, samuti kontrolliti relvade täpsust, koormustaluvust ja ohutust. „Hankekomisjon jõudis veendumusele, et tegemist on meie nõudmistele vastava relvaga,“ ütles kolonel Sirk.

Edukaima pakkuja välja kuulutamisele järgneb 14-päevane periood, mil hankel osalejatel on võimalik riigihanke tulemused vaidlustada. Raam- ja hankelepingu sõlmimiseni on kavas jõuda lähikuudel.

Riigi kaitseinvesteeringute keskus kuulutas välja hanke kaitseväele 5,56mm ja 7,62mm automaattulirelvade ja nende lisavarustuse ostmiseks 2017. aasta juunis. Hanke tehnilised tingimused pandi kokku kaitseväe juhtimisel, hankekomisjoni kuulusid lisaks kaitseinvesteeringute keskusele kaitseväe, kaitseministeeriumi, PPA ning justiitsministeeriumi esindajad. Hankel osales algselt 14 pakkujat, kellest kvalifitseerus üheksa ettevõtet, oma pakkumuse esitas neli ning minimaalsetele nõuetele vastavaks tunnistati kolm firmat – LMT, Sig Sauer ning Heckler & Koch.

Kavandatava hankelepingu kohaselt ostab kaitseinvesteeringute keskus aastatel 2019 – 2021 ligikaudu 16000 automaattulirelva koos lisavarustusega. Tehingu maksumus on 22 miljonit eurot. Lisaks sellele peab sõlmitav raamleping võimaldama vajadusel täiendavate relvade ostmist aastani 2026. Uued automaattulirelvad lähevad esmalt 1. ja 2. jalaväebrigaadi ja seejärel kogu kaitseväe operatiivstruktuuri käsutusse, kus neid hakkavad kasutama nii kutselised kaitseväelased, ajateenijad kui ka kaitseliitlased.

LMT on USA 1980. aastal asutatud ettevõte, mis valmistab ja tarnib käsitulirelvi eeskätt USA militaar- ja jõustruktuuridele. Tema toodetud relvastust kasutavad Ühendkuningriigi eriüksus SAS ning Uus-Meremaa armee.