Sõlmitava leppe eesmärgiks on süvendada koostööd riigikaitse, kriisireguleerimise ja siseturvalisuse vallas ning kasutada senisest tõhusamalt riigi võimalusi ja vahendeid.

Kaitsevägi ja päästeamet on seni teinud koostööd hädaolukorra seaduse ja kaitseväe korralduse seaduse raames. Kaitsevägi on aidanud päästjaid oma tehnika ja oskusteabega õnnetusjuhtumite ja loodusõnnetuste korral, näiteks Padaoru lumetormis ja Poola lennuki maandumisel Ülemiste järvele 2010. aastal. Päästeametnikud on osalenud liitlasvägede vastuvõtuõppustel Eestis, pidev infovahetus seob mõlema organisatsiooni demineerijaid.

Homme sõlmitav lepe sätestab koostöövaldkonnad ja tegevusplaanid täpsemalt. Lisaks päästetöödele ja kriisireguleerimisele toob lepe eraldi välja demineerimise, haridus- ja koolitustegevuse, logistika ja liitlasvägede vastuvõtu alase koostöö.

Kaitsevägi sõlmis sarnase koostöökokkuleppe sel kevadel Tallinna tehnikaülikooli, Tehnikakõrgkooli ja Kehtna majanduskooliga ning novembris politsei-ja piirivalveametiga.