Norra julgeolekuportaal AldriMer väidab, et Eesti kaitsepolitsei (kapo) on informeerinud NATO-t võimalikust Vene erivägede tegevusest. Nimelt on kaitsepolitsei väidetavalt arvamusel, et Eesti kohal on lennanud Vene droonid. Kapo pressiesindaja sõnul on Norra portaali selline järeldus eksitav.

"Kaitsevägi ei saa otseselt kommenteerida kaitsepolitsei rahvusvahelist koostööd. Küll aga saame kinnitada, et Eestis ei ole olnud, ega ole ka praegu Venemaa erivägede võitlejaid," ütles Toomet. "Mis puudutab Venemaa eriteenistuste tegevust, siis sellest on kaitsepolitsei ja teabeamet kirjutanud oma aastaraamatus," lisas ta.

Toomet selgitas, et droonide lennutamine on keelatud lennukeelutsoonides. Kaitsevägi ei kommenteeri oma tegevust selle probleemiga tegelemisel, ütles ta lõpetuseks.

Norra portaal kirjutas, et kaitsepolitsei esitas "dramaatilise raporti" NATO-le seoses alliansi mullu 20. - 27. aprillini Eestis peetud erioperatsioonide väejuhatuse õppusega Trident Jaguar, kus võeti tarvitusele täiendavad kaitsemeetmed. Mõned lennud toimusid päevasel ajal ja mõned pimedas. Lennud tehti raadio teel juhitava kvadrokopteriga, mille küljes tundus olevat kaamera“.

Vene eriväed on raporti väitel opereerinud aga suisa nelja või viit eri tüüpi taktikaliste droonidega.

Raporti kohaselt andis toonane kaitseminister Sven Mikser korralduse tulistada alla kõik droonid, mis ilmuvad Ämari ja Eametsa lennuväebaaside kohale. Dokument toob välja ühe intsidendi vahetult pärast korralduse andmist, mil Ämari lennuväebaasi lähedal tulistati ühe luuredrooni pihta 55 lasku. Mehitamata õhusõidukit ei õnnestunud alla tuua. „Droon lahkus edukalt piirkonnast.“

Loo autor, tuntud Norra ajakirjanik Kjetil Stormark märkis, et kui see väide leiab tõestust, tähendab see, et Vene eriväed tegutsevad juba praegu Eesti territooriumil.