"Ligi kaheksa aastat tagasi rajatud Eesti logistikaalalt on demonteeritud ja minema viidud kogu kaitseväe varustus, muutes laagriala selliseks nagu see oli enne meie kaitseväelaste saabumist - tühi plats kõrbesse rajatud sõjaväebaasis," ütles leitnant Toomas Pärnpuu kaitseväe logistikakeskusest. "Eesti kaitseväele tähendab see ühe läbi aegade pikima ning mahukama rahvusvahelise sõjalise operatsiooni lõppu."

Enamus tagasitoodavast varustusest on Eesti poole teele pandud ning väike osa pannakse teele veel juuli alguses. Kokku transporditakse Camp Bastioni sõjaväebaasist tagasi 1014 tonni militaarvarustust. Nende hulgas on näiteks eelmisel aastal kodumaale jõudnud 12 soomukit Sisu XA-180 või muude asjade hulgas sel aastal teele saadetud 13 soomukit Sisu XA-188, soomustatud veoautod MAN, frontaallaadur ja 14 merekonteinerit ning 60 tonni lahtist varustust.

"Hetkel on käimas veel viimaste asjade pakkimine, lennudokumentide vormistamine ning ala üleandmine. Pärast Camp Kratti sulgemist jääb sellele alale lehvima ainult Eesti lipp kuniks viimane kaitseväelane siit ära tuleb," ütles viimase Helmandis teeniva üksuse, NSE-17 ülem kapten Riho Juurik. "Mehed on teinud meeletult head tööd ning ainult tänu sellele oleme suutnud tagasisiirmise plaanid viia ellu ennetähtaegselt. Ootame pikisilmi kojulendu."

Enamus Lõuna-Afganistanis olevast tehnikast ja varustusest tuuakse Eestisse kombineeritult maismaa ja meretransporti kasutades. Relvastus, sensitiivne ja kõrge väärtusega varustus tuuakse otse Eestisse C-17 tüüpi transpordilennukitega. Käesolevaks hetkeks on väiksem osa tehnikast ja varustusest saabunud juba Inglismaale ning suuremat osa saadetisest on oodata juuli ja augusti lõpuks. Plaanide kohaselt saabub viimane osa tehnikast ja varustusest Eestisse hiljemalt septembri lõpus.

Viimased kolm Eesti kaitseväelast logistilise toetuselemendi NSE-17 koosseisust jõuavad kodumaale tagasi selle nädala lõpus.