Soome ajaleht Ilta-Sanomat kirjutas eile, viidates Läti kaitseministeeriumi esindaja Kaspars Galkinsile, et Vene sõjalennukid rikkusid Läti õhuruumi pühapäeval kolmel korral. Rikkumised on muutnud rutiinseks ning nende arv kasvab kiiresti, väidab Ilta-Sanomat.

Eesti Kaitseväe peastaap lükkas aga täna ümber teated, et Vene sõjalennukid rikkusid nädalavahetusel ka Eesti õhupiiri.

"21. septembril Eesti õhuruumi ei rikutud. Vene sõjalennukid on Eesti õhupiiri sellel aastal rikkunud viiel korral. Iga piiririkkumist võetakse tõsiselt ning Kaitsevägi teavitab nendest avalikkust," ütles Kaitseväe peastaabi pressijaoskonna kapten Arvo Jõesalu Delfile.

Tänavu 13. augusti õhtul kell 21.23 sisenes Venemaa Föderatsiooni relvajõududele kuuluv lennuk Tu-134 ilma loata Eesti Vabariigi õhuruumi.

Lennuk sisenes Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas. Venemaa Föderatsiooni lennuk oli Eesti lennujuhtimiskeskusega raadiosides.

See ei olnud aga esimene kord, mil Vene Föderatsiooni lennuk oli tänavu Eesti õhuruumi rikkunud. Eriti sagedased olid Vene lennukite sattumised siinsesse õhuruumi juunis, mil teatati mitmest juhtumist.

Kuni käesoleva aasta lõpuni toetab NATO õhuturbemissiooni Balti riikides Saksamaa. Balti riikide õhuruumi tugevdatud kaitseks ja patrullimiseks on kasutusel kuni kuus Saksa Õhuväe Eurofighter-tüüpi hävitajat, mis baseeruvad Eesti lennubaasis Ämaris.