Täna algas Tallinnas konverents "Meditsiin 2015", kus ühe teemana oli kõne all kaitseväkke minevate Eesti noorte meest tervis. Kaitseväe peaarst ja perearst Targo Lusti tõdes, et kuna siiani puudub ühtne süsteem, kus oleks talletatud kogu noormehe tervise kohta käiv info, mis oleks kättesaadav kõigile, kes peavad otsustama noormehe kõlbulikkuse või mittekõlbulikkuse üle kaitseväkke, sattub tihti aega teenima noormehi, kelle tervis tegelikult selleks piisavalt korras pole.

"Ma olen palgatud tervisekomisjoni kolmeks tunniks tööle ja selle aja sees tuleb 90 meest läbi lasta. Seega pole väga palju aega priisata, et minna e-tervisesse ja uurida poisi käest tema tervise kohta. Jõuan vaid küsida, kas kaebusi on, kui pole siis sobib teenistusse, kui aga on kaebuseid kuid vajalike kaitseväelaste norm pole täis siis, öeldakse, et lähed kaitseväkke, küll seal uuritakse," tunnistas Targo Lusti.

"Kahjuks ei käi noormehed enne kaitseväkke tulekut silma-ja kuulmise kontrollis nagu seadus ette näeb ja isegi kui perearst rõhutab vanematele, et käige enne lapse kolmeaastaseks saamist silmaarsti juurest läbi, seda tihti ei tehta," nentis Lusti. See tähendab aga omakorda seda, et kui ajateenistusse on sattunud mitte päris terve noormees, siis lasub tema tervise täiendav kontroll kaitseväel.

"Tapal tehti uuring ja seal selgus, et 500 ajateenijast kolmandik vajas täiendavaid uuringuid ning 60 meest vajas silmaarsti kontrolli. Mõnele oli vaja teha ka kuulmiseuuringuid. Kuulmise uurimine on hästi oluline, sest kui me hakkame kõvasti paugutama, siis noormees ütleb, et mul siin kuulmine halvenes ja makske mulle kompensatsiooni. Me peame kaardistama noormehe tervisliku seisundi sissetuleku hetkel," selgitas Lusti.