"On tõsiasi, et sündmuste areng Ukrainas teeb meile tõsist muret," ütles kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras pressile saadetud avalduses.

"Meie luureüksused jälgivad väga täpselt Vene Föderatsiooni vägede liikumist, mille kohta on meil väga üksikasjalik ülevaade," ütles Terras.
"Just selle informatsiooni baasilt saan kinnitada, mida olen ka varem selgelt väljendanud: Eestile, ja Baltikumile tervikuna, sõjalist ohtu praegu ei ole!"

Ameeriklaste luureraporti stsenaariumi osa, mis puudutab Transistriat ja Balti riike, on Terrase sõnul hüpoteetiline ja ei oma hetkel mingit reaalset katet. "Venemaal puudub võime sellelaadseks laialdaseks tegevuseks," ütles Terras.

Avalikkusele teada saanud ameerika sõjaväeluure hoiatuse kohaselt on võimalus, et Venemaa võib sisse tungida Ida- ja Lõuna-Ukrainasse, liikudes seejärel läände Transnistria suunas ning võib üritada maade hõivamist ka Balti riikides, kuid Eesti kaitseväe juhataja sõnul on see praegu vähetõenäoline.

Kindralmajor Terrase sõnul on luure ülesanne läbi mängida erinevad stsenaariumid ja nendest ka otsustajaid teavitada.

Eesti, NATO riikide ja USA luureagentuurid teevad tihedat koostööd ning vahetavad informatsiooni hinnates ja analüüsides Ukraina kriisiga seonduvat olukorda.

Eesti kaitseväe luure eelhoiatussüsteem on tõestanud enda võimekust analüüsida erinevaid arenguid.