"On selge, et tõsised sotsiaalsed ja poliitilised probleemid ning neist tulenevad rahutused jätkuvad Egiptuses mõnda aega, kuid viimaste ägedust, ohtlikkust, toimumise aega ja kohta ei ole mul võimalik väga täpselt ette prognoosida," ütles Männik Delfile.

Ta soovitab enne väljasõitu põhjaliku info küsimist reisikorraldajatelt ning lisaks Eesti välisministeeriumi soovitustele vaadata ka teiste riikide välisministeeriumide reisisoovitusi.

Männiku sõnul on kohati üsna detailsed ja pidevalt uuenevad Suurbritannia välisministeeriumi turvahinnangud ja reisinõuanded Egiptuse suhtes. Samuti tasub jälgida USA välisministeeriumi, Austraalia välisministeeriumi, Kanada välisministeeriumi, Saksa välisministeeriumi ja Prantsusmaa välisministeeriumi soovitusi.

Egiptuses toimuvaga kaasneb vägivald

Männiku sõnul toimub Egiptuses käesoleval ajal kaks protsessi, millega kaasneb vägivald.

"Ühest küljest, 3. juulil riigipöörde sooritanud sõjaväe juhtkond eesotsas kindral al-Sisiga, kes on praegu nii asepeaminister kui kaitseminister, jätkab meetmete rakendamist võimult kukutatud Moslemivennaskonna vastu," selgitas Männik olukorda Egiptuses. "Lisaks riigi presidendile on arreteeritud terve rida Moslemivennaskonna kõrgemaid juhte."

23. septembril keelustas kohus selle organisatsiooni ja valitsus teatas 3. oktoobril, et võtab üle ka organisatsiooni varad.

9. oktoobril soovitas kohtunikest koosnev komisjon laiali saata ka Moslemivennaskonna poliitilise partei - Vabaduse ja Õigluse Partei.

Männiku sõnul on Moslemivennaskond vastanud demokraatlikult valitud president Morsi kukutamisele protestidega, mille mahasurumise käigus hukkus ainuüksi augustis üle tuhande inimese.

"Hoolimata vägivallast ja ohvritest on Moslemivennaskonna toetajad proteste vahelduva intensiivsusega jätkanud, millest tulenevalt jätkuvad ka kokkupõrked valitsusvägede ja politseiga," nentis Männik.

Relvastatud kokkupõrked Siinai poolsaarel

Teine protsess, mis Männiku sõnul paistab vähemalt esialgu süvenevat, on Egiptuse armee ja uue valitsuse vastu võitlevate mässuliste tegevuse aktiviseerumine Siinai poolsaarel.

"Meedia andmeil toimub Siinai poolsaarel relvastatud kokkupõrkeid praktiliselt iga päev," märkis Männik ja lisas, et 5. septembril püüdsid islamistid Kairos tappa ka Egiptuse valitsuse siseministrit.

"Siinaile oli juba president Morsi võimu ajal kogunenud mitmeid islamistide grupeeringuid, kes panid toime rünnakuid Egiptuse armee ja politsei vastu ning ka Iisraeli vastu," rääkis Männik. "Samuti varustati Siinai poolsaare kaudu Gazas võimul olevat Hamasi relvade ja mitmesuguste kaupadega." Selleks kasutati sadu Egiptusest Gaza sektorisse viinud tunneleid.

President Morsi kukutamise järel on islamistid teatanud, et alustavad ühist võitlust Egiptuse armee vastu ning poolsaarele on juba tulnud sadu võitlejaid mitmetest riikidest.

Egiptus on vastanud ulatuslike operatsioonidega mässuliste vastu riigivõimu tugevdamiseks piirkonnas. Samuti on Egiptuse relvajõudude esindajad viimasel ajal ähvardanud sõjaliste löökidega Gaza sektori pihta, kus baseeruvad mitmed islamistide grupeeringud.