"On üks poliitiline surve, mida me tunnetame: see on rahva tahe. Me täidame seadusi, mille on vastu võtnud riigikogu, mille on valinud rahvas. Ja me oleme veendunud ja usume, et need seadused esindavad parimal võimalikul moel rahva tahet. Ja seadused mitte ainult ei võimalda, vaid kohustavad meil riigi julgeolekuga seotud kriminaalasju või kuritegusid uurida."

Kapo süüdistamine kui kaitsetaktika

Mida aga vastab Arpo sellele, et avalikkuses süüdistatakse kapot poliitilistes otsustes mõne erakonna huvides? "Eks see on kaitsetaktika. Kaitsetaktikasse ju sobib kõik, mis võiks kuidagi nüüd kahtlustatava või hiljem siis süüdistatava kas siis karistusest või süüdimõistmisest vabastada või seda kergendada. Selles mõttes proovitakse kõiki argumente," vastas Arpo.

Pärast seda, kui Tallinna linnapea Edgar Savisaar Harju maakohtu otsusega ametist kõrvaldati, tõi Keskerakond argumendina välja linnapea suure toetuse, öeldes, et rahvalt mandaadi saanud volikogu valis linnapeaks pea 40 000 häält kogunud Edgar Savisaare. "Kui pelgalt kahtlustuse põhjal saab linnapea ametist kõrvaldada, siis milline mõte on üldse valimistel?" küsib Keskerakond.

"Rahva mandaat ei anna kellelegi immuunsust kriminaalmenetluse kohta, kui on ikkagi andmeid selle kohta, et isik võib olla kuriteo toime pannud," sõnas Arpo.

Mida peaks aus ettevõtja tegema?

Rääkides korruptsioonikuritegude uurimisest, nentis Arpo, et eriti mahukate kahtlustuste puhul on tegemist pikaajalise uurimisega. "Enne, kui asi jõuab kahtlustuseni, mis jõuab avalikkuse ette, siis sellele eelneb palju-palju tööd." Seda aga põhjusel, et korruptsioon on latentne kuritegevus, mis tähendab omakorda seda, et puudub kaebaja: inimene, kes konkreetselt teab sellest teost ja teab, et on kahju saanud. "Kui kaks kurjategijat omavahel kokku lepivad, siis on mõlemal tunne, et nad on justkui kasu saanud: üks on altkäemaksu andja, teine võtja. Kahju kannataja on rahvas. Inimesed, kes ei tea, et üldse midagi sellist toimunud on ja lihtsalt võib-olla imestavad, et miks asjad alati ühes suunas lähevad."

Mida aga peavad tegema ausaks jääda soovivad ettevõtjad olukorras, kus võib tunduda, et süsteem toimimbki ainul nii, et kuskil omavalitsuses saab teatud otsuseid mõjutada altkäemaksu abil? "Igaüks, kes näeb või isegi kahtlustab, et need mehhanismid, milleks on seadused teatud protseduurid ette näinud, käivad ebaseaduslikult, peaks sellest teada andma. Teistmoodi ei ole võimalik korruptsiooni välja juurida," ütles kapo peadirektori asetäitja Martin Arpo.