„Teie olete oma tööga ja oma panusega teeninud ära meie liitlaste austuse ning lugupidamise,“ ütles Mikser veteranidele. „Tänu teile võivad Eesti inimesed tunda ennast kindlalt ja teada, et Eesti on hästi kaitstud ning et liitlased tulevad meile vajadusel appi,“ vahendas kaitseministeerium ministri sõnu.

Mikseri sõnul viib riik 2012. aastast ellu veteranipoliitikat, et veteranidele nende panuse eest tagasi anda. „Aastate jooksul on kaitseministeerium ja kaitsevägi töötanud välja mitmeid toetusmeetmeid, nagu näiteks veteranide kodulaenu käenduse, pensionilisa, ümberõppetoetuse. Ka vigastatud veteranidele oleme välja töötanud mitmeid toetusmeetmeid, samuti nende perekondadele.“

Kaitseministri sõnul on oluline, et ühiskond veterane tunnustaks. „Mul on hea meel, et teie auks on täna heisatud riigilipud üle kogu Eesti ja tuhanded inimesed kannavad teie toetuseks rinnas sinilille,“ kõneles Mikser veteranidele suunatud tervituses.

Veteranipoliitika järgi on veteranid Eesti riigi sõjalisel kaitsmisel ja rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil kaitseväe koosseisus osalenud Eesti kodanikud, samuti teenistusülesannete täitmisel viga saanud ning seetõttu töövõime kaotanud kaitseväelased ja kaitseliidu tegevliikmed.

20 aastaga on Eesti riik välismissioonidele saatnud ligi 2700 meest ja naist. Veteranipoliitikaga toetatakse neid kõiki ja nende perekondi.

Täna tähistatakse veteranipäeva mälestusüritustega Paldiskis ja Tori kirikus ning Afganistani-teemalise näituse avamisega Eesti sõjamuuseumis. Veteranipäev tipneb Veteranirocki kontserdiga Tallinnas Vabaduse väljakul kell 21, millest teeb otseülekande ETV.

Esimest korda on veteranipäev ametlik lipupäev.