"Vabadussõda andis meile oma riigi, andis meile õiguse olla oma maal peremees ja andis meile kindluse, et me jääme rahvana kestma," lausus Reinsalu Vabadussõja võidusamba juures peetud kõnes. "Kui poleks olnud Vabadussõjas saavutatud võitu – ja just nimelt võitu – oleksime me täna hääbuv vähemusrahvus ühes suures riigis."

Täna 95 aastat tagasi tungisid Punaarmee 6. kütidiviisi 7000 meest üle Narva jõe ja neile astusid vastu Eesti rahvaväe võitlejad. „Noores Eesti rahvaväes oli vaid 2000 kaitseväelast ja veidi üle tuhande kaitseliitlase. See oli tõsine otsus toonasel ajutisel valitsusel, toonastel inimestel võtta vastu seisukoht: jah, me tahame ennast rahvana teostada ja oleme valmis kõik kaalule panema, et see vabadus endale kätte võidelda,“ sõnas kaitseminister.

„Me ei saanud seda vabadust mitte kandikul, vaid me saime selle enda ja oma vaenlaste verega,“ lisas ta.

Sõnavõtu järel asetas kaitseminister võidusamba jalamile pärja. Oma pärja asetasid Vabadussõja sangarite mälestuseks ka kaitseväe ja kaitseliidu juhtkonna liikmed ning välisriikide kaitseatašeed.

Samuti olid tseremoonial kohal akadeemiliste organisatsioonide esindajad. Mälestuspalve pidasid EELK peapiiskop Andres Põder ja kaitseväe peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere.

28. novembril möödub 95 aastat Vabadussõja algusest. 28. novembril 1918 algas Narva all Eesti Vabadussõda, kui Punaarmee 6. kütidiviisi 7000 meest tungisid üle Narva jõe. Neile astusid vastu Eesti rahvaväe võitlejad.