„Eestil on Rootsiga väga sarnane arusaam julgeolekust laiemalt ja ühistele väärtustele põhinev vaade nii Euroopa kui Läänemere julgeolekule,“ ütles Mikser vahetult kohtumisele eelnenud pressikonverentsil.

Kaitseministri sõnul on järgmisel aastal Rootsiga üheks olulisemaks kaitsekoostöö vormiks Põhjala lahinggrupp, milles Eesti osaleb 50 kaitseväelasega.

„Eesti toetab põhimõtet, et lahinggrupid võiksid olla ka reaalselt kasutatavad,“ ütles Mikser. „Euroopa Liit peaks kindlasti kaaluma lahinggruppide kasutamist, kui vallandub kriis, mis vajab Euroopa Liidu sekkumist ja mis vastab lahinggrupi mandaadile.“

Euroopa Liidu lahinggrupid on 15-päevase reageerimisajaga sõjalised üksused, mida Euroopa Liit saab kiirelt kasutada rahvusvahelises kriisiohjes. 2015. aastal on Põhjala lahinggrupi juhtriik Rootsi.

„Rootsi on teinud juhtriigina ära väga suure töö. Alles kahe nädala eest oli mul hea meel osaleda õppusel POLEX, kus harjutati läbi osalevate riikide vahelised poliitilised protsessid Euroopa Liidu lahinggruppide rakendamiseks reaalsel kriisireguleerimisel,“ sõnas Mikser.

Täna Eestit külastav Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist kohtub lisaks kaitseministrile ka riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Jürgen Ligiga. Samuti asetab ta pärja Vabadussõja võidusamba jalamile.