Kaitseminister Hannes Hanso rääkis valitsuse pressikonverentsil, et me peame aru saama sellest, et Eesti julgeolek püsib kahel sambal - iseseisev kaitsevõime ja liitlassuhted. Seega on liitlaste kohalolek äärmiselt tähtis ja sellel suunal on aastaid palju tööd tehtud.

Hanso tõdes, et teatud arv liitlastest ei ole valge rassi esindajad ja et ka temal oli kohutavalt piinlik kuulda, mida õhuväe ülem eile välja ütles.

"Me peame mõistma, mida sellised asjad tähendavad. Eesti peab olema riik, kuhu liitlased tahavad tulla ja kus olla ning mida kaitsta," rääkis Hanso.

Sellised intsidendid ei mõju ministri sõnutsi Eesti reputatsioonile hästi. Minister tõdes, et jah, tegelikult põhinevad meie liitlassuhted palju rohkemal, kuid vaid sellised intsidendid, kuid sellegipoolest selliseid juhtumeid kuidagi õigustada ei saa. Hanso mõitsis taolised juhtumid täielikult hukka.

"Ühinen nendega, kes tunnevad piinlikkust, et sellised vahejuhtumid esinenud," lisas Hanso.

Peaministri ülessandeid täitev tervise-ja tööminister Jevgeni Ossinovski lisas omalt poolt, et sellised solvangud on ka laiemas kontektsis täiesti lubamatud, sest on põhiseadusvastane kellegi diskrimineerimine nahavärvi või rassi alusel.

Ossinovsi viitas, et ka mitmed inimesed, kes esinevad üsna kergekäeliselt rassistlike avaldustega, peavad mõistma nende sõnade kaalu.

"Loodan, et kaitseministeerium, kaitsevägi ja kaitseliit, kus ka on olnud neid sõnavõtte, teevad sellest omad järeldused, et neil sõnadel on mõju ja kaal ka väljaspool Eestit," rääkis Ossinovski.