Kohe pressibriifingu alguses andis Margus Tsahkna hinnangu olukorrale Süürias, kus USA ründas ööl vastu tänast õhuväebaasi 59 tiibraketiga. Sõjalist tegevust ajendas USA ametnike sõnul kättemaksusoov hiljutise keemiarünnaku eest tsiviilkodanike vastu.

"Täna öösel tulistasid USA laevad 59 Tomahawk raketti Süüria õhuväebaasi. See oli reaktsiooniks keemiarelvade kasutamisele. Tegu oli väga konkreetse, jõulise ja ootamatu sammuga," sõnas kaitseminister.

Tsahkna märkis, et keemiarelvade kasutamine on kõikide osapoolte poolt hukka mõistetud ja see läheb vastuollu kõikide rahvusvaheliste konventsioonidega. "Trump otsustas anda selge vastuse nende kasutamisele. Mingi vastus pidi tulema, kuna 2013. aastal nii konkreetset vastust ei tulnud," leidis Tsahkna.

Ta möönis, et tõenäoliselt näeme lähitulevikus USA-Vene suhete pingestumist. "Tuleb loota, et edaspidist eskalatsiooni ei toimu, aga nagu näete, siis iga tund toimub uus sündmus."

Kaitseväeteenistusse kutsumise tõhustamine

Tsahkna tutvustab lähiajal valitsuskabinetile aruannet kaitseväeteenistuse kohustuse täitmisest möödunud aastal ning ühtlasi esitab ettepanekud seadusandluse parandamiseks, et tulevikus praegusi kitsaskohti ära hoida.

Kaitseminister ning kaitseministeeriumi eksperdid esitlevad võimalikke lahendusi küsimustele, mis on seoses kaitseväekohustusega päevakorral:

- Kas Eesti noormeeste tervis on tõesti nii kehv, et vaid vähemus neist kõlbab ajateenistusse?

- Kas tänane tervisenõuetele vastavuse hindamise korraldus toimib ja kuidas seda tõhusamaks muuta?

- Mida peaks tegema, et kaitseväeteenistusse kutsumisel senisest paremini kasutada e-riigi lahendusi?

- Kas kaitseväeteenistusest kõrvalehoidjatel peaks olema võimalus tarbida samu hüvesid, kui seadusekuulekatel kutsealustel ja reservväelastel?

Loe kaitseminister Margus Tsahkna hinnangut Süürias toimuvale ja muudatustest ajateenistusse kutsumisel blogist!