Eelmisel neljapäeval lükkas valitsus teema arutamise nädala võrra edasi kaitseministeeriumi vastuseisu tõttu. Nimelt ei arvestanud sotsiaalministeerium muudatusettepanekuga, mille järgi saaks ka kutsealuste tervist hindavad arstlikud komisjonid ligipääsu digitaalsele terviseloole.

Kaitseressursside ameti peadirektori Kairi Rikko sõnul aitaks e-tervise infosüsteemile ligipääs tunduvalt kaasa kõigi kutsealuste kaitseväe teenistuskõlblikkuse hindamisele. “Kodanikel vähendaks see oluliselt lisauuringute läbimise ja lisadokumentide esitamise vajadust ning kõik see tähendaks aja ja raha kokkuhoidu,” rääkis Rikko. Tema hinnangul aitaks e-tervise infosüsteem aastas kokku hoida mitu miljonit krooni.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lillese sõnul otsustatakse KRA arstlike komisjonide ligipääs e-tervise infosüsteemile tänasel koalitsioonipoliitikute nõupidamisel. “Antud nõudmine on vastuolus eelnõu mõttega, mille järgi kasutavad andmeid ainult raviarstid ning ainult tervishoiuteenuste osutamiseks,” ütles ta.

Samuti on väga kriitilise hinnangu eelnõule andnud arstide liit. Seaduseelnõule hinnangu andnud arstide liidu president Andres Kork nimetas kõige problemaatilisemaks just keskset digitaalse terviseloo osa, millel hakkavad põhinema kõik ülejäänud e-tervise projektid. “Arstide liit on seisukohal, et terviseandmete talletamiseks keskregistrisse on vaja patsiendi nõusolek, kuid selle hankimise kohustust ei saa panna arstiabi osutaja õlule. Täielik ja erandeid välistav andmete esitamise kohustus võib vähendada patsientide usaldust tervishoiusüsteemi vastu,” seisis Korgi allkirja kandval hinnangul.

Lisaks hoiatas liit, et digitaalse terviseloo käivitumise korral võib arstide töökoormus vähenemise asemel hoopis suureneda. “Uus süsteem nõuab kindlasti muudatusi praeguses töökorralduses. Oleme seisukohal, et digitaalse terviseloo käivitumise puhul tuleb valmis olla ravi kättesaadavuse halvenemiseks.”

Lillese sõnul ei nõustu sotsiaalministeerium arstide liidu väidetega, nagu tõstaks e-tervis arstide töökoormust. “Enamik haiglaid ning perearste kasutab juba praegu oma infosüsteeme. Arstide koolitamiseks oleme järgmiseks aastaks plaaninud ulatusliku koolitusprojekti, mille käigus õpetatakse neile nii elementaarset arvuti- kui ka infosüsteemikasutust.”