"Riigikontroll on kaitseministeeriumile oluliseks partneriks Eesti riigikaitse arendamisel. Nagu kõik teisedki riigiasutused, vajab ka Kaitseministeeriumi valitsemisala sõltumatut tagasisidet oma tegevuse osas ning seetõttu teeb kaitseministeerium riigikontrolliga pidevat koostööd," kinnitas ministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet Delfile.

"Antud juhul puudutab küsimus riigikontrolli audiitorite ligipääsu NATO salajasele informatsioonile. Auditit saavad läbi viia isikud, kes vastavad NATO salajasele informatsioonile ligipääsu nõuetele. Isikud, kes nendele nõuetele vastavad, saavad ka ligipääsu vajalikule informatsioonile," selgitas Kuimet. "NATO nõuded on kehtestatud Põhja-Atlandi Nõukogu poolt, need rangemad kui Eesti riigisaladuse nõuded ja neid peavad järgima nii kaitseministeerium kui ka kõik teised Eesti riigiasutused."

"Kaitseministeeriumi esindajal on täiesti õigus, kui ta ütleb, et auditit saavad läbi viia isikud, kes vastavad NATO salajasele informatsioonile ligipääsu nõuetele. Loomulikult pole riigikontrollile kunagi pähegi tulnud, et sooviksime ligi pääseda mingi taseme saladusele, milleks vastaval töötajal õigust pole," sõnas riigikontrolli kommunikatsiooniteenistuse juhataja
Toomas Mattson.

"Juhiksin aga tähelepanu ka sellele, et nn NATO salajaseks informatsiooniks muutis kaitseministeerium riigikontrolli auditiks vajalikud dokumendid alles augusti keskel, seni oli tegu rahumeeli Eesti riigisaladusega, millele riigikontrolli audiitoritel oli täielik ligipääsu õigus, sest kaitsepolitsei oli neile väljastanud usaldussertifikaadina kõrgeima taseme riigisaladuse load. Salastatud välisteabeks muudeti see info tagantjärgi augustikuus ja just see takistas riigikontrolli edasist tööd kõnealuse materjaliga. Muide, meie audiitorid olid juba tutvunud mitmete salajaste materjalidega enne augustikuu keskpaika, siis kui need paberid veel ei olnud kuulutatud salastatud välisteabeks. Alles pärast seda, kui ministeerium ja peastaap äkitselt muutsid senise Eesti riigisaladuse NATO saladuseks, tekkis riigikontrolli audiitoritel vajadus saada ligipääsuks vastav sertifikaat. Sertifikaate väljastab riigi julgeoleku volitatud esindaja ehk NSA (tuntuim inimene sel ametikohal on olnud Herman Simm), kes on kaitseministeeriumi enda ametnik. Riigikontrolli audiitorile, kes antud auditiga tegeleb, pole sertifikaati seni väljastatud, selle menetlust on juba kolm korda pikendatud. Riigikontroll loodab, et õige pea kummaline olukord laheneb ning taastub konstruktiivne tööõhkkond," sõnas Mattson.

Kaitseministeerium rõhutab siiski, et riigikontroll on aastate jooksul kontrollinud ministeeriumi raamatupidamist, infosüsteemide arendamist, kaitseotstarbelise varustuse hangete korraldust, relvastuse arvestust kaitseliidus, Balti Kaitsekolledži raamatupidamist, sest läbi sõltumatu tagasiside saab kaitseministeerium korrastada haldusala tööprotsesse, et veelgi efektiivsemalt kasutada raha Eesti riigikaitse arenguks.