Tänaseks väljastatud pooliku ehitusloaga pole võimalik võtta monumendi maa-ala ja samba ehituseks vajalikke rahalisi kohustusi ning ohus on protsessiga kavandatud ajaraamistikus edasi liikumine, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Kaitseministeerium leiab, et abilinnapea kommentaarid on avalikkust eksitavad ning keskne küsimus on ehitusloa väljastamises või mitteväljastamises. Ministeerium esitas ehitusloa taotluse 23. mail, ning vastavalt seadusele tuleb loa väljastamine või mitteväljastamine otsustada 20 päeva jooksul. Tänaseks ei ole Tallinna linn otsust ehitusloa väljastamiseks või mitteväljastamiseks taotletud mahus langetatud.

Kaitseministeerium meenutab, et 19. juunil Tallinna abilinnapea Taavi Aasa juures toimunud kohtumisel öeldi selgelt välja, et ehitusloa saamise ainsaks takistuseks on trepiastme kõrguse muutmine ning seejärel kultuuriväärtuste ameti kooskõlastuse saamine.

Kultuuriväärtuste ametilt saadi küll kooskõlastus, kuid kahetsusväärselt esitati ka uued õigusaktidest mittetulenevad nõudmised, mida tuleb käsitleda linna erisoovidena. Võimaluste piirides on ministeerium siiski kõigile linna erisoovidele vastu tulnud.

Ministeerium avaldab jätkuvalt lootust, et linnavalitsus väljastab lähtuvalt seadusest projektile ehitusloa ning arvestab ministeeriumi ja linnavalitsuse vahel sõlmitud koostöökokkulepet Vabadussõja võidusamba rajamiseks.