Kaitseminister Hannes Hanso ütles tiiru avamisel, et kaitseliitlaste vabatahtlik panustamine Eesti riigi ja rahva ning meie liitlaste julgeoleku suurendamisse on hindamatu väärtusega. „Kaitseliitlaste valmidus hoida ja tõsta kaitsetahet on tunnustust väärt. Kaitseliidu tublidus peegeldub ka aina kasvavas liikmete arvus ja heas võitlusvõimes,“ ütles Hanso. „Kaitseliitlastel lasub ka suur vastutus, kuna just nemad teavad kõige paremini, kuidas oma kodukohta kõige paremini kaitsta. Just selline tiir aitab kaitseliitlastel oma kodukaitsmise oskusi lihvida. “

Metsniku lasketiiru näol on tegemist maksimaalselt 300meetrist laskedistantsi võimaldava vähendatud ohualaga lahtise lasketiiruga.
Lasketiirus on lubatud kasutada püstoleid, püstolkuulipildujaid ja revolvreid kaliibri piiranguta; vintraudseid relvi kaliibriga kuni 7,62 mm, sileraudseid relvi kaliibri piiranguta ning tankitõrjerelvi alakaliibriga kuni 9 mm.

Lisaks tavasihtmärkidele on lasketiirus ka 12 rajaga elektrooniline sihtmärkide süsteem.

Lasketiiru ehitustööd toimusid kahes etapis. Lasketiiru ehitas AS Nordecon ning lasketiiru väliõppeklassi/söökla ja piirdeaia ehitas AS Eviko.
Ehitusprojekti koostas OÜ GECC Konsultatsioonid ning ehitustööde omanikujärelevalveteenust osutasid AS Telora-E ja OÜ P.P Ehitusjärelevalve.

Lisaks lasketiiru ehitustöödele lammutati kinnistult suur osa amortiseerunud nõukogudeaegsed ehitisi ja varemeid. Ehitiste lammutamise kooskõlastas Muinsuskaitseamet.

Lasketiiru rajamise maksumus koos sihtmärkidega ja käibemaksuga on ümardatult 1,1 miljonit eurot.