Tallinna Sadama juhatuse liikmeid kahtlustatakse lisaks altkäemaksu võtmisele ka rahapesus kolmandate isikute kaudu, ütles riigiprokurör Laura Feldmanis tänasel pressibriifingul.

Küsimusele, kas uurimine puudutab ka Tallinna Sadama pikaajalist nõukogu esimees Neinar Seli, vastas Feldmanis, et uurimise all on vaid Kaljuranna ja Kiili teod.

Uurimise all on mitmeid erinevaid altkäemaksu võtmise episoode, nende seas ka Tallinna Sadamale praamide ostmise oma. Eelmisel aastal korraldas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) konkursi saarte praamiliikluse korraldamiseks, millel osales ka Tallinna Sadam ja mille sadam võitis. See konkurss oli Feldmanise sõnul aus.

Peale MKMi konkursi võitu hakkas Tallinna Sadam aga otsima laevaehitajat praamide ehitamiseks ja selles osas käib uurimine altkäemaksuvõtmise kahtluse tõttu. Praame ehitatakse Poola ja Türgi laevatehastes. Feldmanis ütles, et rahvusvahelist koostööd tehakse uurimise raames mitme riigi, nende seas Poolaga.

Altkäemaksu võtmise varjamiseks liikus raha vahendajate kaudu. Seetõttu on Kaljurannale ja Kiilile esitatud kahtlustus ka rahapesus. Vahendajate isikuid, selleks kasutatud firmasid ja muud infot raha liikumise kohta uurimise huvides veel öelda ei saa.

Uurimine algas sel aastal, küll aga võivad uurijate huvi alla jääda ka varasemad tehingud aastani 2009.

Kaitsepolitsei pidas Kiili ja Kaljuranna kinni kolmapäeval, mõlema mehe kodud ja tööruumid otsiti läbi. Lisaks neile on veel kuus kahtlusalust. Feldmanise sõnul tuleb tunnistajana üle kuulata veel kümneid inimesi.

Feldmanis kinnitas, et nimed, mis on kahtlustustega seoses ajakirjanduses läbi käinud, on olnud õiged.

Eesti Päevaleht tõi eile esile kaks nime, kelle kaitsepolitsei ja riigiprokuratuur Tallinna Sadama korruptsiooniuurimises altkäemaksu andmises kahtlustatavana kinni pidasid: Baltic Maritime Logistics Group AS-i omanik ja nõukogu esimees Tõnis Pohla ja samale firmale kuuluva Esteve Terminal AS-i juhatuse esimees Üllar Raad. Ent ajalehe andmeil on kriminaalasjaga seotud ka AS HTG-Invest ja selle juhatuse esimees Eno Saar. Nii Esteve kui ka HTG-Invest on Tallinna Sadama pikaaegsed lepingupartnerid.