Justiitsministeeriumi pressiesindaja ütles BNS-ile, et Tallinna linnakohtu registriosakonna juhataja Sirje Laiksoo koostas kolmapäeval määruse, mille kohaselt peavad trahvi maksma Kristliku Rahvapartei ja Iseseisvuspartei juhid.

Määruse järgi sai iga nende erakondade juhatuste liige 1440 krooni trahvi.

Trahvimise alus on erakonnaseaduse selle sätte rikkumine, mis kohustab erakondi iga kvartali esimese kuu kümnendaks päevaks esitama täieliku aruande kõigi eelmise kvartali jooksul erakonnale laekunud summade kohta.

Käesoleva aasta teise kvartali aruande pidid erakonnad esitama 10. juuliks, kuid need kaks erakonda ja Vene Ühtsuspartei ei teinud seda.

18. augustil saatis linnakohtu registriosakond neile kirja, kus andis aruannete esitamiseks uue tähtpäeva, 29. augusti, kuid aruanded ei laekunud ikkagi.

Justiitsministeeriumi registrikeskuse koduleheküljel pole Kristliku Rahvapartei tänavuste laekumiste kohta ühtki aruannet, Iseseisvuspartei viimane aruanne näitab esimese kvartali laekumisi.

Kristliku Rahvapartei esimees Aldo Vinkel kinnitas BNS-ile, et tema andmeil esitas erakond aruande pärast augustikuise meeldetuletuse saamist. “Kontrollin veel üle,” ütles ta. “Aga ma ei imestaks, kui meie maal käitutaks meiega niimoodi, sest oleme Eesti iseseisvuse poolt.”

Laiksoo kinnitas BNS-ile, et Kristliku Rahvapartei aruanne ei ole osakonda jõudnud. “Kontrollisime sissetulekuraamatust veel üle ja aruannet pole,” nentis ta.

Iseseisvuspartei juht Vello Leito möönis BNS-ile, et aruanne jäi esitamata. “Tegemist on inimliku unustamisega,” lisas ta.

Ministeeriumi pressiesindaja sõnul on Vene Ühtsuspartei esitanud likvideerimistaotluse, seepärast selle erakonna juhte ei trahvitud.