"Hea kolleeg ja pinginaaber Jüri Ratas käis eile ōhtul välja idee, et ma vōiksin olla Keskerakonna peaministri kandidaat riigikogu valimistel," kirjutas Simson oma Facebooki lehel täna hommikul. "Olen nōus seda vastutust kandma, kui erakonna juhatus ja volikogu nii peaksid otsustama."

"Keskerakonna peaministrikandidaat saab olla ainult see inimene, kellel on Edgar Savisaare toetus," ütles Simson Kuku raadiole. "Ilma selleta ma selleks kindlasti ei hakka. Mul on olemas valmisolek, tahtmine ja motivatsioon, aga see kindlasti on kooskõlas erakonna esimehega."

Kui Savisaar Simsonit ei toeta, siis annab ta enda sõnul oma panuse riigikogus, võib-olla ka valitsuses. "Ma kindlasti ei seo enda tulevikku ühegi teise erakonnaga," kinnitas ta. Simson rääkis, et on 20 aastat olnud Keskerakonnas ja jätkab erakonnas igal juhul, ükskõik mis otsused erakonna esimees teeb. 

Simson oli enda sõnul Jüri Ratase eile tehtud ettepaneku kursis. "Jüri ennem helistas mulle ja ütles, et ta teeb midagi niisugust," ütles Simson. Ta lisas, et see, et Jüri Ratas teeb ettepaneku ja Kadri Simson on sellega nõus, ei tee veel temast Keskerakonna peaministrikandidaati. "Selle otsustab Keskerakonna juhatus," sõnas Simson. 

Simson on enda sõnul Savisaarega rääkinud mõnda aega tagasi, kuid viimasel ajal ei ole ta temaga ühenduses olnud. Tema sõnul ei ole erakonnal peaministrikandidaadi nimetamise protseduuri olemas ja see pole kunagi kõneks tulnud, sest tavaks on olnud see, et erakonna esimees on ka peaministrikandidaat.

See ei tähenda aga tema sõnul, et Keskerakond ei pruugiks välja käia peaministrikandidaati, kes tõhusamalt debattidel kaasa lööks ja annaks toetajatele lootust, et järgmiste valimiste järel Keskerakond moodustab ka valitsuse.

Eesti vajab teistsugust lähenemist

Simson on peaministrikandidatuuri peale põhjalikult mõelnud. Tema sõnul ootab Eesti üleüldse teistsugust lähenemist - vähem ülbet lähenemist, mida suudavad pakkuda naised poliitikas. 

Simson tõrus jutte lõhest erakonnas. "Mul ei ole oma visiooni tõestamisega erakonnas kunagi probleeme olnud, me oleme töötanud ühtse meeskonnana ja ma ei arva, et sellest ettepanekust see meeskond laguneks," ütles ta. "Meie eesmärk on, et saaks läbi aeg, kus veerand Eesti valijatest peavad tundma, et nende hääl ei muuda mitte midagi."

Simson rääkis, et olles kaks koosseisu valitud riigikokku Pärnumaalt, näeb ta, et Keskerakonna ideed kõnetavad inimesi väga. 

Eesti tasakaalustatud arengu huvides on see, et iga valija teaks, et tema hääl on mõtestatud. "Eestile on vaja, et Keskerakond oleks valitsuses," võttis Simson lühidalt kokku põhejnduse, mis kota on valmis erakonna tegemistesse senisest veelgi enam panustama. "Lihtsalt käed rüpes oodata, et asi iseenesest paremaks läheb, ei ole õige." 

Ka riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehed Mailis Reps ja Valeri Korb on teatanud , et toetavad Kadri Simsonit Keskerakonna peaministrikandidaadina.

Savisaare kaval käik või mäss erakonnas

Intervjuus Vikerraadiole ütles Simson, et Jüri Ratase ettepanekul on järgnenud kaks versiooni. Esiteks pakutakse tema sõnul, et see oli Savisaare enda väga kaval käik ja teiseks, et Keskerakonnas on puhkenud sisemine mäss.

„Kindlasti ei ole Keskerakonnas tüli,“ kinnitas Simson. Kui tema nimetamisel Keskerakonna peaministrikandidaadiks oleks aga Edgar Savisaare õnnistus, siis oleks selle ettepaneku välja öelnud ka Edgar Savisaar isiklikult. 

Simson rääkis, et erakonna peasekretäril Priit Toobalil on tuline õigus, kui viimane ütles, et kunagi varem ei ole Keskerakond läinud valimistele erakonna esimehest erineva peaministrikandidaadiga. "Alati on mindud nimekirjaga, kus erakonna esimees on esinumber," tõdes Simson ja lisas: "See ei tähenda, et aja jooksul ei tuleks muuta suhtumist."

Simsoni sõnul on Edgar Savisaarel Tallinna linna juhtimisega suur koormus ja tal pole nii palju aega, et hakata valimisdebattidel põhjalikult debateerima endast noorema generatsiooniga. 

"Mina tean Edgar Savisaart kui harukordselt head meeskonnamängijat," lausus Simson.
Simson rääkis, et Keskerakonda ei kardeta mitte Edgar Savisaare pärast, vaid sellepärast, et erakond pole mugav koalitsioonipartner. "Me seisame oma valijate eest," kinnitas Simson. "Olen kuulnud tunnustust, et kui Keskerakond on valitsuses olnud, siis on see valitsus Eesti jaoks hea olnud ja valitsuses on valitsenud töine õhkkond."

Küsimusele, kas Simson peab vajalikuks jätkata Keskerakonna koostööd Ühtse Venemaaga, vastas ta, et faktiliselt on see leping külmutatud olekus. "See on mugav jutupunkt, mida meile külge kleebitakse, aga kui tõde tunnistatakse, peaks Keskerakonna rolli meie kodurahu huvides tunnustama," sõnas ta.