Kas seda ideed arutasite ka enne omavahel?

Ma ei ole seda ainult Jüriga arutanud. Erakonna sees käivad väga tõsised arutelud juba mitu nädalat nii programmi kui ka kõige muu osas, mis valimisi puudutab.

Miks erakonna esimees Edgar Savisaar ei taha olla peaministrikandidaat?

(paus) See on küsimus Savisaarele.

Aga ta on seda väljendanud, et ta ei soovi?

(pikk paus) See on jälle küsimus Savisaarele, ma ei saa kindlasti tema mõtteid edasi anda.

Ma küsin siis nii, et kas ta on sellele ideele oma heakskiidu andnud?

Ütleme nii, et üheski erakonnas ei saa keegi hakata peaministrikandidaadiks ilma, et erakonna esimees seda mõtet toetaks. Praegusel hetkel mul seda Savisaare toetust ei ole, aga minu valmisolek saab realiseeruda ainult sellise juhul kui, sellega on nõus ka erakonna esimees, kui sellesse panustab ka erakonna esimees.

Kui lugesin Jüri Ratase öeldut, siis jäi mulje, justkui oleks tegu väikese ultimaatumiga: kui see plaan läbi ei lähe, pole mul selles erakonnas enam midagi teha. Kas see on nii, et kui seda ettepanekut erakonnas ei toetata, siis lahkub ta parteist?

Ei kindlasti mitte. Ma arvan, et selle avaldusega pani Ratas lõpu spekulatsioonidele, nagu hakkaks ta kuhugi ära minema. Selle avaldusega andis ta 101-protsendiliselt teada, et ta on Keskerakonnas ja panustab Keskerakonna valimisvõitu.

Ja teie samamoodi? Kui juhatus peaks seda mõtet mitte toetama, siis lähete minema?

Kindlasti ei lähe ma mitte kuhugi, ma pole kordagi mõelnud erakonnast lahkumise peale. See ei ole mingi ähvardus, see on, vastupidi, minu südamest tulev soov panustada veelgi rohkem sellesse, et meie põhimõtted saaksid kaitstud ja Keskerakonna toetajatel ja liikmetel oleks rohkem entusiasmi, optimismi valimistele minna ja teada, et 2015 on võimalikud muutused Eesti poliitikas.

Ütlesite, et seda ideed on arutatud. On teil mingi kindlus, et nii juhatus kui ka volikogu seda mõtet toetavad?

Kui ma ei usuks, et minu valmisolek peaministrikandidaadiks hakata langeb soodsale pinnasele, siis ma ilmselt ei oleks selle mõttega välja tulnud. Ma ei näe mingit põhjust tekitada erakonnas sellist tunnet, nagu oleks jälle kuskil keegi valmis kellegagi tülli minema. Mitte mingit tüli ei ole. See samm on mõeldud ainult selle jaoks, et meie meeskond oleks tugevam ja koormus oleks jagatud rohkemate inimeste vahel. Me oleme 23 aastat koormanud ainuisikuliselt Edgar Savisaart, nüüd on õiglane ja aus, kui teised erakonna liikmed annavad ka endast maksimumi nendel valimistel.

Miks Jüri Ratas ei võiks ise olla peaministrikandidaat?

Kindlasti on Jürit vaadatud aastaid kui asjalikku inimest tipp-positsioonide täitmiseks. Ütleme nii, et meil mõlemal on ees mitukümmend tegusat aastat ja kunagi tuleb aeg ka Jüri jaoks. Praegusel hetkel on ilmselt minu trump see, et inimesed tahavad vähem ülbet valitsust ja vähem upsakat peaministrit. See ootus avaldub mõneti ka teistsuguses poliitikas, mida saab kehastada naiselik suhtumine. Kõigil meie naaberriikidel, välja arvatud Rootsil, on olnud naispeaministrid. Olles suhelnud nii erakonnakaaslaste, toetajate kui ka poliitiliste vastastega, saan öelda, et ühiskonnas on tugev ootus, et järgmine peaminister oleks naine. See ootus väljendab laiemat soovi hoolivuse ja suhtumise muutumise järele.

Olete seni kandideerinud peamiselt Pärnus. Kas muudate nüüd ka ringkonda, sest ülejäänud peaministrikandidaadid kandideerivad Harju- ja Raplamaal?

Keskerakonna juhatus kinnitas mu Pärnumaa esinumbriks. Ma ei arva, et on mingi reegel, et Harju-, Raplamaal peavad olema peaministrikandidaadid, seda enam, et kindlasti ei tähenda meie otsing peaministrikandidaadi puhul seda, et meie esinumbriks ei jääks erakonna esimees. Ka valimisnimekirjas saab esinumber olema erakonna esimees.