"Hetkel keskendub kahjuks rahandusministeeriumi analüüs vaid positiivsetele mõjudele ja aktsiaturgude elavdamisele, kuid käsitlemata jäetakse võimalikud ohud, mis tekkida võivad. Kõige enam tekitab muret, et vaatluse all on jätkuvalt ka Eesti Energia," ütles Simson Delfile ning lisas, et negatiivseks küljeks on sellisel sammul kontrollimatu hinnatõus.

Keskerakonna üks juhtfiguure viitas ka Tallinna Tehnikaülikooli professor Rainer Katteli varasemale kommentaarile Eesti Energia kohta, kus mees leiab, et suuri infrastruktuuri asju pole mõtet börsile viia, sest see pole üldjuhul viinud positiivsete tagajärgedeni.

"Praegu on Infrastruktuuriettevõtted kasumlikud ning seda kasumit on valitsus ka riigieelarvesse dividendidena välja võtnud (eelkõige Eesti Energiast). Seega ei ole neis ettevõtetes nii suuri probleeme või seisakud, et nad vajaksid tingimata börsi abil stimuleerimist. Börsilemineku üheks peamiseks vajaduseks nimetatakse rahapuudust investeeringuteks. Vähemasti Eesti Energia puhul võiks aga investeeringute osa üle vaadata – milleks siis suunata raha USAsse või Jordaaniasse kui Eestis seda infrastruktuuri parendamiseks puudu jääb?," küsib Simson.

"Esialgu räägitakse küll vähemusaktsiate müügist, kuid pole midagi imestada kui seejärel on börsil enamus ja lõpuks kõik aktsiad. Ei ole mõistlik kasumlikke riigiettevõtteid läbimõtlematult erakätesse anda, sest õige pea võime avastada, et loodetud investeeringuid ei tehtagi ning ettevõtted tuleb palju kallimalt tagasi osta," lisas Keskerakonna aseesimees.

Simson tõi ka välja, et omal ajal rääkisid peaminister Mart Laari valitsuse ministrid samuti, et on kasulik Eesti elektrijaamad odavalt maha müüa, kuid tooma seda ei tehtud, ja see on riigile nüüd dividendidena kasu toonud.

"Seega riik saab olla hea peremees ning praegune plaan oluliste strateegiliste ettevõtete erastamiseks on kantud pigem valitsusliidu lühiajalistest huvidest, kui Eesti riigi jätkusuutlikust arengust," arvab Simson.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et riigile kuuluvate kasumit taotlevate ettevõtete osaluse börsile viimise arutelu on pärast mõnekuulist vaikelu ministeeriumide vahel suure sammu edasi astunud.

Partsi juhitav ministeerium teatas, et nüüd minnakse edasi juba konkreetseid riigifirmasid puudutava analüüsiga. Vaadeldavate ettevõtete seas on majandusministeeriumi kinnitusel kindlasti Eesti Energia, Tallinna Sadam ja Eesti Post.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles aga tänasel valitsuse pressikonverentsil, et riigiettevõtete börsile viimise kava kui sellist valitsusel valmis veel ei ole.