Simson usub, et tema tegu aitaks Edgar Savisaarel tervist hoida ning kui Savisaar ei oleks erakonna esimehe kohal, arvestatakse temaga kindlasti erakonna tegemistes. Simson näeb erakonna auesimehe kohal ainult üht inimest ja selleks on Edgar Savisaar.

Kui üllatav oli Keskerakonna Narva piirkonna otsus ja kuidas te sellele reageerisite?

Ma olen viimasel ajal väga palju rääkinud erakonna lihtliikmetega ja olen saanud kinnitust, et ootused selleks, et ma kandideeriks, on erakonna sees päris suured. Seega ka Narva piirkonna ettepanek ei tulnud mulle üllatusena.

Kas ootate ka teistest piirkondadest kandidatuuri esitamist?

Ma tean, et nii mõtlevaid erakonnaliikmeid on päris palju ja nad ei jagune lihtsalt ühte või teise Eesti regiooni, vaid nad on igal pool üle Eesti. See, mida piirkonnad otsustavad, ei ole ette määratud, aga ma eeldan, et mul on toetust rohkemgi veel.

Kui nüüd tulla 29. novembril toimuva Keskerakonna kongressi juurde, siis kui tasavägine saab olema hääletus teie ja Edgar Savisaare vahel ja kui suureks peate enda võiduvõimalust?

(mõtleb) Ma näen endal võimalust saada kongressil toetus, aga loomulikult ei ole täna veel võimalik ette hinnata seda fooni, mis järgmised kuus nädalat debatti erakonna sees toovad. Ma omalt poolt püüan seda debatti hoida nii asjaliku ja tasakaalukana, et meil vaatamata kongressi tulemusest on võimalik ühtse meeskonnana edasi minna.

Kas te ei karda, et võib juhtuda nagu Jüri Ratasega aastal 2011, kui ta üsnagi edukalt kandideeris Edgar Savisaare vastu, sai palju toetust ja hääli, kuid pidi pettumusega jääma esimehe kohast ilma?

Täna töötan selle nimel, et toetus oleks piisav, et ma osutuksin valituks. Loomulikult on see puhtalt delegaatide kätes ja täna ei ole erakonna piirkonnad veel delegaate valinudki. Ma ei ole saanud veel oma nägemust erakonnakaaslastele tutvustada. Täna on esimene piirkond mind üles andnud.

Ain Seppik tõi pühapäevases "Hommik Anuga" saates välja, et kui 2011. aastal oleks Keskerakonna esimehe valimisel toimunud e-hääletus, oleks Ratas Savisaart võitnud. Mis te Seppiku mõttekäigust arvate?

Usun, et Keskerakonna traditsiooniline hääletusviis on kontrollitav. Ma ei ole küll seda meelt, et e-hääletus on kuidagi läbipaistvam kui pabersedelitel hääletus.

Teie siis pabersedelitel hääletamises mingit probleemi ei näe?

Ma juhiksin pigem sellele tähelepanu, et Ain Seppiku uuel koduerakonnal Reformierakonnal on e-häältega väga palju probleeme olnud.

Keskerakond püüab neid vigu vältida?

Neid vigu, mida teised teevad, targad väldivad: lasevad teistel teha need vead ära ja ise jätavad need tegemata.

Narva piirkond esitas Edgar Savisaare auesimeheks. Olete nendega nõus?

Meie erakonnas kõik austame ja hindame Edgar Savisaare panust erakonna ülesehitamises ja erakonna senises töös. Kahtlemata ta juba täna on meie jaoks seda rolli täitmas. Samas on Keskerakonna põhikirjas olemas auesimehe staatus, kuhu me senimaani ei ole väärikat inimest leidnud ja see ei saakski olla keegi muu kui Edgar Savisaar.

Teie erakonnakaaslane Priit Toobal ütles, et Edgar Savisaar kandideerib kindlasti ainult esimeheks. Auesimehe asi oleks justkui välistatud.

Auesimeheks ei peagi kandideerima. Auesimehe valivad erakonna liikmed ilma kandideerimata. Kui selleks pole väärikat kandidaati, siis see koht lihtsalt ei teki.

Niisiis Edgar Savisaar oleks teie arvates väärikas kandidaat?

Ma näen täna teda ainsa inimesena, keda sobiks Keskerakonna auesimeheks nimetada.

Näete seda varianti, et olete esimees ja Savisaar auesimees?

Selline situatsioon on olemas vähemalt kahel Eesti erakonnal: Siim Kallas ja Arnold Rüütel täidavad kahel erakonnal neid rolle.

Kas selline lahendus võib tulla Keskerakonnas?

Minu arvates on erakonnas valdav arvamus, et me peame Edgar Savisaare koormat kergendama. Me ei taha teda kuhugile kõrvale tõrjuda, me tahame, et ta oleks kaasatud, aga samas säästetud igapäevasest pingest ja tegevusest. Seetõttu, kas ta kannab auesimehe staatust, mis talle väga hästi sobiks, või ei kanna, tema arvamus jääb meile oluliseks. Ja see, et ta oleks meie jaoks olemas, on esmane mure ja sellest tulenevalt ma kandideerin, et ta ei teeks endale liigset koormat kandes liiga.

Te olete Savisaarega sel teemal suhelnud, et te kavatsete kandideerida Keskerakonna esimehe kohale. Mismoodi te teda teavitasite?

Ma rääkisin temaga juba varem ilma, et ükski piirkond oleks minu kandidatuuri veel esitanud. Selgitasin talle, miks ma arvan, et olen valmis erakonna esimehe ülesandeid kandma ja selgitasin, miks ma arvan, et teda tuleb sellest tööst säästa.

Mis ta arvas sellest?

Ta võttis seda rahulikult, arvas, et ta ise täidaks seda rolli (esimehe - A.P.) kõige paremini, aga samas ei teinud ka erilisi pingutusi, et mind veenda selles, et minu seisukohta muuta.

On ju üsna tavapärane, et tema kõrval on esimehe kohale kandideeritud.

Läbi aegade on kandideerinud esimeheks tema kõrval nii Siiri Oviir kui Kalev Kallo, Jüri Ratas ja Peeter Kreitzberg, kui nimetada selliseid esimesena meelde tulevaid säravaid tähti.

Kas te Edgar Savisaarega arutasime tema auesimeheks saamise teemat?

Ma arutasin temaga seda, et mitte olles esimees, ei kao ta mitte kusagile.

Siis sellises olekus tunduks loogiline variant, kui teist saab esimees ja tema auesimees.

Ma näen Edgar Savisaart jätkuvalt Keskerakonna liikmena. Keskerakonnas olevana ei ole tegelikult oluline, mis on tema staatus. See austus ja toetus erakonna poolt on talle garanteeritud. Lihtsalt igapäevane tegevus, arvestades viimase ajal läbielamisi, on minu meelest talle liiga koormav.

Kas ta ise tunnistab seda?

See on küsimus Edgar Savisaarele. Iga inimene peab oma seisukohtade eest ise vastust andma.