Kuidas te sattusite selle Kooli tänava maja kaasomanikuks, mille kaudu Eesti elamislubasid saadi?

Ma täpsustaks, et Kooli tänava maja sai soetatud 2008. aastal eesmärgiga see maja väljast korda teha ja edasi müüa. See oli ühine kinnisvaraprojekt Nikolai Stelmachi ja Indrek Raudsega. Kahjuks maja välimuse kordategemine venis meist sõltumatutel asjaoludel ja selle tõttu müük ei õnnestunud ja venis. Tänaseks olen selle ettevõtte osalusest väljunud, enam ma pole Centennial Investmentsi omanike seas.

Miks esialgne äriplaan ei õnnestunud?

Sellel on terve rida põhjuseid. Indrek Raudne tegeles sellega. Seal on esiteks tegemist korteriühistuga ja korteriühistuga maja korda tegemine ja reaalosade jagamine on keeruline protsess. Selle tõttu see ka venis. Teiseks on see vanalinn ja vanalinnas on tegemist muinsuskaitsenõuete ja terve rea muude nõuetega, mis teevad raskemaks selle kordategemise.

Kuidas tuli teil mõte ajada kinnisvaraäri Raudse ja Stelmachiga?

2007. aastal oli kinnisvara kõrgperiood ja ka minu üks mõtetest oli just, et võiks lisaks põhitegevusele investeerida kinnisvarasse. Rääkisin paari oma tuttavaga ja sealtkaudu see informatsioon liikus Indreku ja Nikolaini, kes olid mu kunagised kolleegid ja nemad võtsid ühendust ja tekkis mõte, et võiks koos investeerida.

Ja praeguseks olete te oma osaluse maha müünud? Kellele?

Müüsin Nikolai Stelmachile ja Indrek Raudsele.

Saite turuhinna?

Ei saanud turuhinda. Kandsin selle ettevõtte osaluse müügist kahju.

Miks te siis selle maha müüsite?

Põhjuseks oli, et kuna olen riigikogu liige ja antud ettevõttele kuuluv maja on sattunud selle skandaali keskpunktiks, siis ma leidsin, et mul kui riigikogu liikmel pole sobilik olla selle ettevõtte osanik.

Kas teile seoses elamislubade äriga mingeid ettepanekuid tehti?

See ei olnud kunagi teemaks. Mina tegelesin oma ettevõtlusega, peamiselt marjade hulgimüügiga. Peale ühise kinnisvara pole mul Stelmachi ja Raudsega muid ärilisi kokkupuuteid olnud.

Te olite poliitikas samas erakonnas, samas piirkonnas, olite koos riigikogu liikmed, teie erakonnakaaslased kirjeldavad teid kui Raudse ja tema meeskonna üsna lähedast võitluskaaslast ja ometi te ütlete, et mitte kordagi mitte ühelgi hetkel pole tulnud jutuks, et Raudne ja Stelmach ajavad ka venelastega mingit äri?

Kinnisvara poole pealt oli ju ka ajakirjandusest läbi käinud, et Indrek Raudne tegeleb kinnisvaraga. See oli kõigile teada ja see ei olnud taunitav, kuna Indrek ei olnud vahepealsel perioodil riigikogu liige. Ta ei tegelenud kinnisvaraäris mitte ainult Eesti ettevõtjatega, vaid minu teada ka Läti, Leedu ja teiste riikide ettevõtjatega.

Mida te praegu Indrek Raudsest arvate?

Ma ei tahaks mingit hinnangut anda. Eks Indrekul seisab väga pikk teekond ees. Ta peab seletama, et kõik need kahtlustused, mis on, kas siis ümber lükkama või… See on pikk ja väga raske teekond. Eesti Vabariigis on süütuse presumptsioon ja kuni ei ole süüdimõistvat otsust, ei saa hinnangut anda. Kindlasti ma taunin fiktiivsete elamislubade äri. Olen selle ka väga selgelt välja öelnud, et minu hinnangul poliitikud ja ka riigiametnikud ei tohiks sellise asjaga tegeleda — ka juhul, kui asi on juriidiliselt korrektne.

Praegusel hetkel peate just teie andma avalikkusele aru, miks Indrek Raudsega kunagi äri ajades olete teie elamislubade skandaali sattunud. Varem teatasite te kommentaaripalvetele, et las Raudne vastab, aga Raudne ei öelnud teie kaitseks sõnagi.

Raudne on ju selgitanud aukohtus, korruptsioonikomisjonis, mitmel pool mujal. Minu teada ka ajakirjanduses on Indrek Raudne öelnud, et ma ei ole kuidagi seotud olnud ja minu osalus on puhtalt passiivse kinnisvaraomaniku osalus.

Vähemalt minuni pole see selgelt ja kõlavalt jõudnud. Kas see teis pettumust või nördimust ei tekitanud, et inimene on teile väga suure häda kaela tõmmanud, teie usaldusväärsuse löögi alla pannud ja pole isegi selgelt öelnud, et tema vastutab ja Kabrits pole sellega seotud?

Eks esialgu skandaali puhkedes oli ka emotsionaalselt väga tuline aeg, kui emotsioonid olid kõigil laes ja keegi ei vaadanud fakte. Täna on korruptsioonikomisjon vaadanud faktilisi asjaolusid ja andnud oma väga selge hinnangu. Ka komisjoni esimees on öelnud väga selgelt välja, et minul pole isegi eetilist rikkumist. Korruptsioonikomisjonis on Indrek Raudne andnud oma väga selged selgitused, komisjon on väga korraliku ja põhjaliku töö teinud. Eks poliitiku puhul pead arvestama sellega, et kui on avalikkuse jaoks kõrgendatud huvi tekkinud, siis tuleb aegamööda esitada faktilised asjaolud ja süüdistused ümber lükata.

Olete Raudsega praegu sõbrad edasi?

Ma ei ole Raudsega kunagi olnud sõber. Olin kolleeg. Isiklikku otsest lähedast sõprust pole olnud.

Kui teie firma Conesco müüs maha ühe maalapi ühele elamislubade äriga seotud firmale, siis kuidas see juhtus?

Sellel kinnistul asuv laohoone osutus ettevõtte jaoks ebatarvilikuks, kuna ettevõte kasvas kiiresti ja siis me otsisime ostjad ja otsisime mitu aastat. Pöördusime mitme kinnisvaramaakleri poole ja kuna turuolukord oli, nagu ta oli — oli kinnisvarakriis — siis läks mitu aastat aega ja lõpuks Indrek Raudne leidis sellele ostja. See oli tavaline äritehing ja juhtus 2011. veebruaris. Seda kinnisvaratehingut viis läbi mu äripartner, Conesco teine juhatuse liige Marko Ööman. Kuna mul endal oli sel hetkel mu valimisringkonnas käimas valimiskampaania, siis ma ise kogu selle tehingu juures ei olnud.

Te lihtsalt mainisite Raudsele, et teie firmal on maalapp, mida te tahate müüa, Raudne omakorda teatas, et tal on ostja ja teie juhtisite ta kokku Marko Öömaniga, kes Conesco nimel tegeles müügitehinguga?

Juba mitu aastat enne, kui see tehing toimus, püüdis Raudne seda kinnistut müüa. Olid ostjad olemas — Eesti päritolu — kui mälu ei peta, siis isegi mitu korda. Aga ostu-müügitehinguni ei jõutud.

Kuni eelmise aasta esimeses pooles tulid huvitatud Vene ärimehed?

Nende ostjatega polnud otsest kokkupuudet, Indrek Raudne vahendas seda tehingut.

Äripäev kirjutas hiljuti sellest, kuidas OÜ Rigual läks pankrotti ja samad mehed lõid uue firma nimega Viljade Maailm. Kas teie olete sellega kuidagi seotud?

Olen ka Äripäevale öelnud, et Viljade Maailmaga ma pole seotud. Äripäevas oli mu selge kommentaar, et Rigualiga pidid kunagi kolm ettevõtet ühinema, aga ühinemisest midagi välja ei tulnud. Minu teada Viljade Maailma omanikeringis pole Riguali endisi omanikke. Selle kohta on ka pressiteade läinud.

Kaitseväe köögiviljahankes on Conesco koostöös Viljade Maailmaga üks pakkuja. Niipalju kui ma aru olen saanud, tegeleb teie firma rohkem maasikate ja muude marjade müügiga kaubanduskeskustes. Kas kurkide ja tomatite hulgimüük suurele tellijale võõras valdkond pole?

Conesco igapäevases juhtimises pole ma poolteist aastat ise osalenud. Seda ettevõtet juhib Marko Ööman. Kui ettevõtte osaleb kusagil pakkumises või konkursil, siis antud sektoris on iga nädal kusagil mingi konkurss. Kui juhatuse liige on nii otsustanud, siis järelikult olid mingid asjaolud, mistõttu ta pidas oluliseks sellel pakkumises osaleda.

Mis on Conesco täpne roll? Kui Viljade Maailm on värske firma, siis kas Conesco roll on näidata, et tegemist on pika ajalooga lugupeetud firmaga?

Ma isegi ei oska öelda. Ma igapäevases juhtimistegevuses ei osale, see on juhatuse liikme pädevuses ettevõtet juhtida. Seda peaks Marko Öömani käest küsima.

Kas teid ei häiri, et teid kui poliitikut on lühikese aja jooksul seostatud kahe kui mitte ebaseadusliku, siis vähemalt eetiliselt kahtlase tegevusega?

Eks poliitiku puhul tuleb alati kõrgendatud avaliku tähelepanuga arvestada. Poliitiku ülesanne on need süüdistused ümber lükata, mida ma täna olen ka teinud. Minu jaoks on oluline esitada faktilised asjaolud ja neid oma olen tegelikult ka esitanud. Õnneks korruptsioonikomisjon on tuvastanud, et tõesti, ei ole midagi.

Mida on teil kõige lõpuks öelda neile peaaegu tuhandele valijale, kes teid viimastel valimistel toetasid?

Tahan öelda, et mul on hea meel, et korruptsioonikomisjon tegi täna minu suhtes õigeksmõistva otsuse. See peaks olema väga tugev signaal, sest antud komisjonis on nelja erakonna esindajad.