Simsoni sõnul esitasid keskerakondlased Jänesele maakonnamuuseumide reformi teemal kriitilisi küsimusi juba selle aasta kevadel.

"Juba siis pani meid muretsema omavalitsusliitude pöördumine, et nn reform tähendab tõenäoliselt maakonnamuuseumide rahalise olukorra halvenemist ning võimalikke koondamisi. Kavandatud muuseumide ümberkorralduskava näitas, et ühendmuuseumi jaoks planeeritud kulud on suuremad kui Kultuuriministeeriumi lubatud lisaraha. Samas olid uued kulutused ilmselged - loodav tsentraalasutus vajab enese ülalpidamiseks raha ja jõudu, mis tuleb väikeste muuseumide arvelt," väitis Simson,

"Laine Jänes lubas kevadel riigikogu ees, et kindlasti ei ole plaanis sulgeda ühtegi maja, muuseumi, institutsiooni. Kuid inimeste koondamise osas oli tema vastus ujuvam, ta püüdis selle raske otsuse suruda muuseumide direktoritele," meenutas keskerakondlane.

Simsoni sõnul juhtisid vaidlust maakonnamuuseumide poolt eelkõige Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak ja Läänemaa muuseumi juht Rea Raus ning suvel toimunud Rausi vallandamine paistab Simsoni arvates selgelt poliitilise kättemaksuna.

"Tundub, et muuseume on petetud lootusega, et tsentraalasutuse loomisega maakonnamuuseumides olukord paraneb. Kuid probleemi tunnistamise asemel on asutud karistama inimesi, kes selle eest juba reformi planeerides hoiatasid," lausus Simson Delfile. Tema sõnul ei pidanud Keskerakond vajalikuks sotsidega paralleelselt arupärimist esitada, kuid Simson lubas, et kindlasti osaletakse selle küsimuse arutelus, kui saabub ministri vastuste andmise aeg.