Härra esimees!

Me ei peaks looma endale illusioone: narkootikumide probleem suureneb, mitte väheneb. Peaksime hoolikalt jälgima selle ohuga kaasnevaid uusi suundumusi. Peame keskenduma senisest rohkem narkomüügile internetis ning uute psühhoaktiivsete ainete esilekerkimisele.

Globaalne narkopoliitika peab andma pidevat ja selget signaali: narkotarbimise pealt kasumi teenimine läheb vastuollu inimväärikuse peamiste põhimõtetega. Narkootikumide levik ei tohi õigustada hoiakut, et narkootikumid on tulevikus inimeste elu loomulik ja aktsepteeritud osa.

Peame lähtuma moraalsest hoiakust, et narkootikumid ei ole isikliku valikuvabaduse normaalne osa. Vastupidi - narkootikumid on kiireim tee isikliku tahte täieliku hävitamiseni.

Usun, et teisipäeval vastuvõetud dokument on oluline samm edasi. Eesti seisukoht kattub täielikult EL-i ühise seisukohaga. ÜRO-s on meie põhieesmärk olnud inimõiguste kaitse. Seetõttu tahan väljendada kahetsust, et me ei suutnud astuda sammu edasi ja lõpetada narkosüütegude karistamine surmanuhtluse ja teiste ebainimlike karistusviisidega.

Eesti asub Euroopa narkokaubanduse transiiditeel. 2014. aastal võttis Eesti valitsus vastu uue narkoennetuse strateegia. Olgem ausad: seisame silmitsi ulatusliku ja keeruka probleemiga. Meil on kaugelt liiga palju süstivaid narkomaane ja üks Euroopa kõrgemaid üledoosisurmade näitajaid. See olukord tekitab põhjendatult pahameelt ning nõuab kindlat ja ausat poliitilist seisukohavõttu.

Seetõttu on Eesti valitsus suurendanud järsult investeeringuid ennetustöösse. Keskendume lastele, peredele ja koolidele suunatud tõenduspõhistele meetmetele. Selle ennetustööga tuleb jätkata.
Meie poliitika teine oluline sammas on kahju vähendamine. Oleme arendanud süstlavahetuspunktide, metadoonipõhise asendusravi, naloksooniprogrammi ja nõustamisega seotud meetmeid. Usume, et kahjude vähendamine on kasulik kõigile ja ei kahjusta kedagi.

Kolmas sammas on võõrutusravi. Selles osas on meil palju arenguruumi. Muutsime seadust, et luua vanglakaristusele alternatiive ning pakkuda ravi neile, kes seda vajavad. Järgmise eesmärgina tahame pakkuda piisavat ja kvaliteetset ravi kogu riigis.

Eesti narkopoliitikas mängivad olulist rolli ka õiguskaitseorganid. Valitsus tahab, et politsei keskenduks organiseeritud kuritegevusele ja kõige kahjulikumate narkootikumide kättesaadavuse vähendamisele. Riik peaks abistama seal, kus see on vajalik ja karistama rangelt seal, kus see on põhjendatud.

Tulevikus lähtub meie poliitika põhimõttest, et meetmed peavad olema nutikad, tarbijaid tuleb kohelda proportsionaalselt ja organiseerijaid tuleb kohelda karmilt.

Härra juhataja, tänan teid võimaluse eest siin kõneleda.

Inglise keelest tõlkinud Kaarel Kressa