"Kui vanem pole osalenud lapse kasvatamises, ei ole maksnud elatist jne, siis on lapselt vanema kasuks ülalpidamise välja mõistmine ebaõiglane," kommenteeris justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talv Delfile Eesti Ekspressis kirjeldatud juhtumit noormehest, kellel taheti panna kohuseks hoolitseda oma isa eest, keda ta polnud lapsepõlvest saadik näinud.

"Perekonnaseaduse § 103 lõike 1 kohaselt võib kohus vabastada ülalpidamiskohustuse täitmisest, kui kohustuse täitmist ehk ülalpidamist on äärmiselt ebaõiglane nõuda," lisas Talv.

Kui aga kohalik omavalitsus nõuab sellises olukorras täisealiselt lapselt abivajava vanema eest hoolitsemist või elatise maksmist, peab Talve sõnul vanem või tema esindaja pöörduma kohtusse ning kui see juhtub, siis saab täisealine laps esitada omakorda vastuväite.

"Kohus teeb kindlaks, kas on alust laps ülalpidamiskohustuse täitmisest vabastada ning sellisel juhul ei saa ka rääkida suurtest riigilõivudest, kuna hagi esitajaks ei ole elatist mittemaksev laps," ütles Talv.

Talv selgitas, et kohus ei saa kedagi peale kohaliku omavalitsuse sundida eestkostjaks hakkama. "Perekonnaseaduse § 204 lg 4 kohaselt võib isiku eestkostjaks määrata vaid tema nõusolekul," ütles Talv. Ülalpidamiskohustus on tema sõnul vanematel lapse suhtes ning täiskasvanud lapsel oma vanemate suhtes.

Perekonnaseaduse muutmisele ei ole Talve sõnul selle näite osas paslik viidata, kuna on loomulik, et lapsevanem hoolitseb oma lapse eest, nagu teeb seda hiljem laps oma vanema suhtes ning kõikvõimalike erandite lahendamiseks on eelpool viidatud võimalused olemas.

"Perekonnaliikmete ülalpidamise kohustus on kirjas ka Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahvi 27 lõikes 5, mis ütleb, et perekond on kohustatud hoolitsema oma abivajavate liikmete eest," selgitas Talv.

Neljapäevases Eesti Ekspressis kirjeldati juhtumit, kus vallaametnik teatas ajakirjanikule, et tema isa on tunnistatud teo- ja otsustusvõimetuks ning poeg hakkama isa eest hoolitsema. End invaliidiks joonud isa jättis lapsed ja perekonna juba enne laste kooliminekut, ei võtnud lastega ühendust, ega maksnud elatisraha.

Vald neid argumente ei arvestanud ning ähvardas kohtuga, kui poeg ennast isa hooldajaks ei registreeri.