Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas eile protokolli, mille põhisõnumiks on nõustuda Vene Föderatsiooni valitsuse ettepanekuga teavitada Eestit Venemaa kavatsusest mitte ühineda kahe riigi vahel 3. oktoobril 2001. aastal Moskvas allakirjutatud protokolliga. Protokoll käib lepingu juurde, mis sõlmiti 26. jaanuaril 1993 Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni lepingu õigusabi ja õigussuhete kohta tsiviil-, perekonna- ja kriminaalasjades.

Lisaprotokolli sisu Delfile kommenteerides sõnas justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik, et tegemist ei ole vangide ületooist puudutava küsimusega, nagu Vene meedias väidetakse, vaid Eesti ja Vene riikide kehtiva õigusabilepingu ühe lisaprotokolliga.

"Vene Föderatsiooni valitsus esitas 19. augustil Vene Föderatsiooni presidendile teatise, et Eesti poolt teavitatakse kavatsusest mitte ratifitseerida Eesti-Vene õigusabilepingu juurde kuuluvat lisaprotokolli, mis allkirjastati 3. oktoobril 2001 Moskvas ja mis on ratifitseeritud riigikogu poolt 17. aprillil 2002. Praegu teatas Vene Föderatsiooni president, et lisaprotokolli ei ratifitseerita ja sellest teavitatakse Eesti poolt."

Tuulik lisas, et antud protokoll oli mõeldud konkretiseerimaks teatud tehnilisi aspekte kehtivas õigusabilepingus, näiteks tõlgete lisamine, taotluste täitmise kiirendamine, halduskohtu menetluses olevate dokumentide edastamine õigusabilepingu alusel. "Õigusabileping ise on kehtiv," kinnitas ta, lükates ümber Vene meedias levinud väidet, nagu oleks Putin lepingu tühistanud.

Kuna tegemist ei ole vangide ületoomist puudutava küsimusega, vaid Eesti ja Vene riikide kehtiva õigusabilepingu ühe lisaprotokolliga, ei ole Putini otsus otseselt seotud Eston Kohveri edasise saatusega.