Tamme sõnul on tema lahkumine tingitud mitmest asjaolust, neist olulisimaks nimetas ta poliitilisi erimeelsusi valimisprogrammi osas ning seda eeskätt majanduse, tööhõive ja maksupoliitika valdkonnas. "Ma ei suuda valimiste eel jagada tänaval käibemaksu alandamist tõotavaid pastakaid ja piparkooke ning lubada kaupade ja teenuste odavnemist, ise teades, et sellise lahenduse mõju on lühiajaline, tulemus petlik," lausus ta BNS-ile saadetud teates.

Tamme sõnul ei sobi talle, et tööhõive suurendamise kontekstis ei suudeta või taheta üheskoos leida terviklahendusi, vaid piirdutakse lühiajaliste sotsiaalsete meetmetega. "Minu meelest on oskamatuse kõige ehedam näide, kui igale probleemile ühiskonnas üritatakse pakkuda välja lahenduseks tulumaksusüsteemi muutmist. Proportsionaalsest või progressiivsest tulumaksust heietamine on kasulik ainult poliitikutele, kes ei viitsi mõelda. Kurb on, et see teema tapab ära kõik muud sisulised arutelud, ettepanekud, visioonid Eesti elu muutmiseks õiglasemaks ja paremaks," märkis ta.

Lahkumise ühe põhjusena nimetas Tamm ka erinevusi tema ja SDE otsustajateringi nägemuses, mis puudutab erakonna toimimist ja tulevikku. "Mulle heidetakse ette, et ma ei tegele piisavalt partei asjadega, vaid eelistan tööd riigikogus ja rahvusvahelisel tasandil. Olen veendunud, et see on minu esmane kohustus, mõned arvavad, et mitte," ütles ta.

Tema sõnul on SDE-s alanud alternatiivsete valikute otsijate ja isemõtlejate tõrjumine, mida serveeritakse loomupärase põlvkondade vahetuse protsessina. "Olen veendunud, et selline tegevus ei tugevda erakonda, vaid mugavdab. Mulle ei meeldi veel see, et SDE-l sageli puuduvad kindlad seisukohad paljudes riigi arengu seisukohalt olulistes küsimustes," lisas Tamm, kel pole enda sõnul erakonnas piisavalt mõttekaaslasi ega toetust, et demokraatlikul viisil midagi muuta.

Samas kinnitas ta, et jääb edasi riigikokku ning püüab parlamendi tulevikukomisjoni loomise mõtte viimaks realiseerida. "Seda olen proovinud koos sotsiaaldemokraatidega nüüd vist juba neli-viis korda, ehk õnnestub seekord sõltumatu poliitikuna erinevate erakondade liikmete hääled kokku koguda," lausus ta, pidades komisjoni loomist oluliseks sõnumiks nii järgmisele riigikogu koosseisule kui kogu ühiskonnale.

Ka märkis ta, et pole loobunud mõttest Eesti poliitikas edaspidi kaasa rääkida. "Ma ei tea, kas selleks peab ilmtingimata olema mõne erakonna liige. Elame, näeme," lisas Tamm.

Pärast Tamme lahkumist jääb SDE riigikogu fraktsiooni üheksa saadikut. Lisaks kuulub parlamenti kolm sotsiaaldemokraati - Karel Rüütli, Jaanus Marrandi ja Jaan Õunapuu -, kes lahkusid suvel Rahvaliidust.