Võimalike lahendustena pakkus Ratas välja kohalike omavalitsuste tulubaasi suurendamise või riigieelarvest sihtotstarbelise eraldise loomise.

„Lastesõimed, lasteaiad ja erilasteaiad annavad põhilise vundamendi tüdrukute ja poiste arengule. Lasteaiaõpetajate ja õpetaja abide igapäevasest tööst sõltub paljuski laste edasine toimetulek koolis ja elus laiemalt. Seetõttu on ülioluline väärtustada kõigi lasteaia töötajate panust ja pühendumist konkurentsivõimelise töötasuga,“ rõhutas Ratas. „Tänane 500-600 euro suurune keskmine brutopalk on ilmselgelt ajale jalgu jäänud.“

„Koolieelse lasteasutuse seaduse järgi kuulub alushariduse andmine kohaliku omavalitsuse pädevusse. Samas ei võimalda vaesemate omavalitsuste tulubaas lasteaia töötajatele väärikat palka maksta ning mitmetes linnades ja valdades valitseb ka terav lasteaiakohtade puudus. Probleemi süvendasid veelgi majanduskriisi ajal läbiviidud kohalike omavalitsuste tulubaasi kärped ning riikliku programmi „Igale lapsele lasteaiakoht” lõpetamine,“ selgitas Ratas.

„Majanduskriisist on möödas juba viis aastat ning riigil on viimane aeg omavalitsustele koolieelsete lasteasutuste rahastamise osas appi tulla. Meil tuleb tagada võrdväärsed arengutingimused kõigile lastele, sõltumata nende sünnikohast. Olukorda aitaks parandada kohalike omavalitsuste tulubaasi taastamine kriisieelsele tasemele või vähemalt sihtotstarbelise eraldise loomine iga-aastasest riigieelarvest,“ lõpetas Ratas.