Otse küsimusele, kas ta kandideerib või mitte, Ratas vastata ei soovinud. Selle asemel märkis ta, et erakonna kord näeb ette, et piirkonnad hakkavad kandidaate esimehe kohale esitama 1. novembrist. Lisaks viitas ta, et erakonna liikmetele ja toetajatele on põhiküsimus see, kuidas erakond oma programmi ja valimislubadustega edasi läheb.

"See, kas keegi kandideerib või mitte, sellele – olen ma ju korduvalt öelnud – on täna natuke vara vastata," kostis Ratas vastuseks küsimusele, kas ta kavatseb ka tänavu Edgar Savisaare vastu kandideerida. Ratas rõhutas, et tema kandidatuuri ei ole praegu keegi üles seadnud. "Minu teada on täna üles seatud Max Kauri ja Mustvee osakonna poolt Edgar Savisaar," lisas ta.

"Ma olen kõiki asju mõelnud, ausalt öeldes, aga eks see otsus tuleb teha nendel inimestel, kes kandideerivad siis, kui piirkonnad või üksikliikmed hakkavad neid üles seadma," sõnas Ratas, kes nentis, et temaga on kongressi teemal räägitud. "See, et erakonna liikmed ja piirkonnad on minuga kongressi teemal arutanud, seda on muidugi olnud, seda pole mõtet eitada."

Küsimusele, kas oleks mõistlik, et kui mitte ta ise, siis näiteks Kadri Simson kandideeriks erakonna esimeheks, vastas Ratas, et tavaliselt on erakonnal esimehe kohale tõepoolest mitu kandidaati olnud. "Keskerakonnas on pigem olnud nii, et on rohkem kui üks kandidaat. Seda on näidanud Keskerakonna ajalugu läbi kongresside," nentis Ratas. "Ma üldse ei välista, et see ka seekord nii saab olema."

Üsna selge on, et kuni Keskerakonna esimees on Edgar Savisaar, on erakonnal valitsusse saada keeruline. "Ma arvan, et Keskerakonnal on vaja oma read selles mõttes sirgeks saada, et on päris mitu keerulist aspekti, millega erakond, erakonna liikmed ja meie valijad peavad arvestama. Eeskätt on täna erakonna ülesanne tulla 29. novembri kongressilt välja võimalikult tugevana, võimalikult selge visiooniga ja võimalikult võimeka meeskonnaga," kommenteeris seda arvamust Ratas.

Küsimusele, kas Edgar Savisaare vastu on tema terviseprobleemide ja kriminaaluurimise alla sattumise tõttu lihtsam või keerulisem kandideerida, vastas Ratas diskreetselt. "Tervis on iga inimese väga isiklik küsimus ja üle kõige ma soovin, et Edgar Savisaar saaks oma tervise võimalikult tugevaks, võimalikult hästi korda. Ma arvan, see on iga inimese soov," sõnas Ratas. "Prokuratuuri ja kaitsepolitsei esitatud kahtlustuste osas – Eestis kehtib süütuse presumptsioon ja see kehtib iga inimese puhul, ükskõik, mis ametipositsioonil ta on, sh linnapea."

Lõpetuseks märkis Ratas, et erakond tegeleb väga tõsiselt kongressi ettevalmistamisega, liikmed suhtlevad väga usinalt ja ta on kindel, et Keskerakond jääb püsima.