„Reformierakonna, SDE ja IRLi valitsus on seni silma paistnud ainult ootamatute maksutõusudega ning ilmselgelt unustanud valimiste eel antud lubadused. Näiteks seisis sotsiaaldemokraatide valimisprogrammis must-valgel lubadus tõsta koolitoidu toetus ühe euroni. Samas teatas rahandusministeerium eile, et ei toeta Keskerakonna poolt riigikogus esitatud samasisulist eelnõu ning toetus jääb senise 78 eurosendi tasemele,“ lausus Ratas.

„Omavalitsusliitude Koostöökogu on teinud riigieelarve läbirääkimistel korduvalt ettepaneku tõsta koolilõuna toetus 1,3 euro tasemele, mis vastab ühe toiduportsjoni tegelikule maksumusele. Keskerakonna poolt pakutud üks euro oli mõõdukas kompromissettepanek juba viis aastat paigal püsinud toetuse suurendamiseks. Valitsuse jäik lähenemine tähendab, et omavalitsustel ja lapsevanematel tuleb ka järgnevatel aastatel ligi pool toiduportsjonist ise tasuda,“ lisas Ratas.

„Laadne poolik lähenemine paistab olevat kolmikliidu poliitika läbiv joon. Riigikogu valimiste eel lubas Reformierakond kahekordistada tulumaksuvaba miinimumi ehk viia see 300 euroni. Koalitsioonilepingusse jõudis aga märksa tagasihoidlikum 205 eurot. Sotsiaaldemokraadid seevastu kinnitasid, et tõstavad alampalga nelja aastaga 390 eurolt 800 euroni. Samas näeme valitsusleppes ainult mõtet viia miinimumpalk 45 protsendini keskmisest palgast, mis tähendaks ka optimistliku prognoosi kohaselt kuni 600 eurot,“ selgitas Ratas.

„Mis puudutab IRLi laiapõhjalise maksureformi lubadust, siis enne valimisi lubati aidata enam kui 300 000 inimest. Viimaste uudiste põhjal suurendab kavandatav maksutagastuse süsteem parimal juhul 75 000 inimese sissetulekut, ehk kuni 25 protsenti lubatust,“ tõi Ratas välja vastuolu.