Ülemkogu eel arutas peaminister Eesti Euroopa Liidu eesistumist ning prioriteete Itaalia peaminister Paolo Gentiloniga, Euroopa Parlamendi Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide (S&D) fraktsiooni juhi Gianni Pittellaga ning Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsiooni (ALDE) esimehe Guy Verhofstadtiga.

Euroopa Ülemkogu võtab vastu suunised Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise läbirääkimisteks. Suunistes määratakse kindlaks läbirääkimiste raamistik ning kehtestatakse ELi üldised põhimõtted ja seisukohad läbirääkimiste jooksul.

"Pean oluliseks Euroopa Liidu ühtsuse säilitamist ning esimeses järjekorras kokkuleppe saavutamist kodanike õiguste osas ja rahalistes küsimustes. Eesti jaoks on prioriteediks säilitada võimalikult suures ulatuses Euroopa Liidu kodanike senine staatus ja õigused. Loomulikult peame tähtsaks, et ka tulevikus saaks meie ettevõtjad Ühendkuningriigis takistusteta tegutseda ning oleks tagatud senised Euroopa Liidu õigusest tulenevad põhimõtted," rõhutas Ratas.

Ratase saabumist ülemkogule näeb SIIT. Peaminister naaseb Eestisse täna hilisõhtul.