„Eesti inimesed koonduvad aktiivselt Tallinna, Tartu ja teiste suuremate keskuste ümber, sest seal on säilinud töökohad, koolid, lasteaiad ning muu eluks vajalik. Väiksemates omavalitsustes väheneb jõuliselt elanike arv ning sellest tulenevalt ka maksutulu ja võimalused kohalikku elu arendada,“ selgitas Jüri Ratas. „Lisaks riigisisesele rändele liigub igal aastal tuhandeid meie inimesi ka välismaale paremat elu otsima.“

„Veel aasta eest räägiti aktiivselt omavalitsusreformi vajalikkusest, kuid täna on ebamugav teema laualt maas ja probleemi lihtsalt ignoreeritakse. Riigil on kohustus tagada inimväärne elu kõikjal Eestis ning on selge, et iseenesest ääremaastumine ei peatu. Järgmises valitsuses peab olema regionaalvaldkonnaga tegelev asepeaminister, kellel on kohustus ja reaalsed volitused vähendada piirkondlikku ebavõrdsust,“ pakkus Ratas välja.

„Läbimõeldud ja tulevikku vaatav regionaalpoliitika on Eesti riigi ja rahva jätkusuutlikkuse alus ning seetõttu peab valdkonna eest vastutama tugeva mandaadiga asepeaminister. Vabariigi Valitsus ei saa jätta meie omavalitsusi turumajanduse „nähtamatu käe“ reguleerida. Eesti on ühtne tervik ja kui ühel kurval päeval lahkub viimane inimene Vormsi saarelt, jõuab varem või hiljem kätte ka hetk, mil viimane inimene lahkub Tallinnast,“ lõpetas Ratas.