Kui eile tõdes Ratas, et kolmikliit on Reformierakonna viimane õlekõrs, siis täna oli Ratas märksa kindlam. "Arvan, et täna on kõige reaalsem, et kolmikliit sünnib."

Kuna kolmikliidu koalitsioonikõnelused on oodatust aeglasemalt läinud, uuris Delfi Jüri Rataselt, kas näiteks Keskerakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna koalitsioon oleks arvestatav alternatiiv praegusele kolmikliidule.

"Aastal 2015 märtsikuu lõpus on tõenäosus kindlasti väiksem kui Reformierakonna, IRL-i ja Sotsiaaldemokraatide kolmikliit. Aga ma ütlen, et see tõenäosus on väiksem ajutiselt. Kindlasti tõenäosuse protsent hakkab kuude möödumisel oluliselt kasvama," sõnas Ratas.

Alternatiivkoalitsiooni ühisosad

Ratase sõnul on Sotsiaaldemokraatlikul erakonnal, IRL-il ja Keskerakonnal mitmeid sarnasusi, mis tooks üksmeele tulevikus. "Nendel erakondadel - mulle tundub - on üsna palju ühisosa ja ma ei näe, et need kolm erakonda seaksid väga selgelt mingisugused sellised dogmad ette, millest mingil juhul ühele või teisele poole ei kaldu, ei tagane. Minu meelest ongi see praegused läbirääkimised ummikusse viinud, et üks partner on öelnud, et tema teab ainuõiget teed," vihjas Ratas Reformierakonnale.

Alternatiivikoalitsiooni ühisosadena toob Ratas välja kohalike omavalitsuste reformi ja maksupoliitika muudatuse. "Kui me tahame väljarännet pidurdada, kui me tahame, et Eestis elu toimuks ka väljaspool Tallinna ja Tartut on vaja reformi. Eestis oleks vaja läbi vaadata terviklik maksupoliitiline muudatus: kohalike omavalitsuste rahastamine, käibemaksuerisused." Ratas lisas, et on maksupoliitilised muudatused peaksid selgelt kaasa aitama ettevõtluskeskkonna arengule maapiirkondades.

Uurides, kas praeguse kolmikliidu erakonnad on Keskerakonna suhtes viimasel ajal ka sõbralikumalt meelestatud, ütles Ratas selgelt, et sellele küsimusele ta ei vasta.

Aseesimehe kandidaat selgub viimasel minutil 

Esmaspäeval toimub uue riigikogu koosseisu esimene istung, kus valitakse ka riigikogu juhatuse esimees ja aseesimehed. Vahetult enne istungit valib Keskerakonna juhatus riigikogu aseesimehe kandidaadi.

"Me otsustame seda esmaspäevasel juhatuse koosolekul kell 10. Siis oskan kindlasti öelda," vastas Keskerakonna liige Jüri Ratas küsimusele, millal esitab Keskerakond riigikogu juhatuse aseesimehe kandidaadi.

Jüri Ratas on olnud aastast 2007 riigikogu juhatuse aseesimees.