Põllumajandus on valdkond, kus kogu maailmas valitseb kõige suurem ületootmine, ütles Mõis intervjuus Maalehele. "Et põllumajanduses edu saavutada, peavad olema eriti soodsad kliimaolud, mida meil ei ole," nentis ta.

"Aga kui sa ei ole tänapäeval efektiivne maailma mastaabis, siis ei maksa selle asja või alaga tegeleda," märkis Mõis. "Teiste sõnadega - sellise efektiivsuse tasemel nagu meil on jutt rikkast põllumehest küll muinasjutt."

"Mind peetakse mingiks põllumajanduse vaenlaseks, kes ma kohe kindlasti pole, sest olen ise maal kasvanud," ütles Tallinna linnapea Maalehele.

Mõisa sõnul ei ole põllumeeste kehv seis poliitikute otsuste, vaid globaalprotsesside tagajärg.

Mõisa hinnangul on 50 aastat kolhoosikorda sisuliselt lõhkunud Eesti maaelu. "Ja sellepärast pole põllumeestel riigikogus mingit lobby," märkis Mõis.

Euroopalikus parlamendis on Mõisa sõnul põllumeeste hääl väga tugev, aga meil neid ei kuulata. "Ma ei ütle, et maapoliitikud oma tööd kehvasti teevad, aga nad on olukorras, kus nendega ei ole vaja arvestada," tõdes ta.

Mõisa hinnangul on maaparteid minevikuparteid. "Neid on küll vahel võetud koalitsiooni, aga nad on alati petta saanud," ütles pealinna juht.

Samas tunnistas Mõis, et hindab väga kõrgelt traditsioonilist elulaadi. "Arvan, et inimene peaks ikka olema seal, kus ta olla tahab. Kes tahab elada maal, seda ei peaks takistama, samuti seda, kes tahab olla linnas." rääkis ta.

Mujal maailmas on keskmiselt vahe linna- ja maainimese vahel veel suurem kui Eestis, nentis Mõis. "Kui USA-s maainimesi vaadata, siis seal on hoopis kehv olukord. Kesk-Euroopas, kus on traditsioonilised veinitööstuspiirkonnad, elavad maainimesed muidugi teisiti. Päris okei oli ka Uus-Meremaal. Aga üldiselt on rikas maainimene midagi müstifikatsioonilist."

Kuigi Mõis möönis, et on näinud rikkaid maainimesi, pole nad põllumajandusega rikkaks saanud, ka Eestis pole see tema hinnangul võimalik.

Küsimusele, kas Mõis ise on elav näide "maapoisist miljonäriks", vastas ta, et ei ole oma rikkust saanud põllumajandusega.

"Kes tõesti tahab euroopalikus mõttes edu saavutada, see peab kõigepealt asuma õigele alale, ja kindlasti ei ole see põllumajandus," ütles Mõis.