„Iseenesest on hea, kui siia rikkad inimesed saabuvad,“ rääkis Mõis Delfile. „Kas elama või formaalselt elama, see pole tähtis. Mina kodanikuna pooldan sellist migratsiooni. Kõik mõistliku riigid võistlevad elanike eest, mitte elanike vastu.“

Endine siseminister leidis, et elamislubade kvoot, mis praegu on 0,1 protsenti alaliselt elanikkonnast aastas, on praegu piisav. „Hea kui teatud mõttes on latt ees ja selle sees toimub valik, kus riigile soovitud inimesed saavad elamisloa ja vähemsoovitud jäävad joone taha.“

Kuidas poliitilised kaardid parajasti on ja mis nägu asjaosalised avalikkusele teevad, on Mõisa sõnul omaette küsimus. „Kui nad ise räägivad ühte juttu, aga teevad teist, siis see küll ilus ei ole,“ hindas ta.

Reform otsib IRLiga riidu

Mõisa sõnul otsib Reformierakond IRLiga riidu, et tekitada formaalne põhjus koalitsioon laiali lüüa ja võtta uueks partneriks sotisaaldemokraadid, kes on populaarsuselt teine erakond Eestis. „Selleks ei pea olema Einstein, et selle peale tulla,“ lausus ta.

Lisaks on IRL Mõisa sõnul ka valimistel Reformierakonna põhiline konkurent, kes neilt hääli ära võtab.

Mõisa sõnul töötab elamislubade skandaal kindlasti Reformierakonna huvides. „Kas nad ise sellele kaasa on aidanud, selle kohta mul arvamus puudub, sest ma ei tea seda,“ rääkis Mõis.

Mõis kinnitas, et temal endal mingeid poliitilisi ambitsioone pole. „Ma ei ole juba kümme aastat üheski erakonnas ja mul ei ole ka mingisugust huvi poliitikasse tagasi minna,“ ütles Mõis.